Duszona kapusta na kilka sposobów – ten aromat jest po prostu boski. Zapomnisz o innych przepisach.

SKŁADNIKI:

  • czerwona kapusta (1 kg)
  • masło (2 łyżki)
  • sok z czarnej porzeczki ( 50 ml)
  • octu jabłkowy (1 łyżka)
  • miód (2 łyżki)
  • goździki (57 sztuk)
  • sól (2 łyżeczki)
  • pieprz (szczypta)

PRZYGOTOWANIE:

Zacznij od przygotowania kapusty ułatwi to dalsze gotowanie i przyśpieszy ten proces.
Usuń zewnętrzne liście i następnie przetnij główkę na pół. Odetnij łodygę i poszatkuj kapustę.

W rondlu (o głębokim dnie) rozpuść masło. Następnie dodaj kapustę i wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki. Zakryj rondel pokrywką i zagotuj.

Temperaturę zmniejsz na jak najniższą i gotuj w ten sposób przez około 2 do 2.5 godziny. Nie zapomnij zamieszać raz na jakiś czas. Gdy uznasz to za konieczne ponownie dodaj sól i pieprz.

Po tym czasie zwiększ ogień i zdejmij pokrywkę. Kapustę doprowadź do wrzenia i gotuj w ten sposób przez około 3 minuty. Dzięki temu krokowi większość cieczy odparuje.

Kapusta przygotowana wedle tego przepisu najlepiej smakuje dnia następnego, gdy wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą.

Smacznego!

Czytaj dalej

error: Content is protected !!