Właściwości kefiru pomagają zmniejszyć czas trwania procesu trawiennego, a zatem wpływają przyspieszająco na metabolizm, co ma bezpośredni wpływ na spadek masy ciała.
Kefir cechuje się dobrą wchłanialnością, a przy tym jest bogatym źródłem witamin, minerałów oraz białka. Dodatkowo działa antyseptycznie, więc wykazuje zdolność do neutralizowania negatywnego środowiska w przewodzie pokarmowym.
Jest doskonałym środkiem po odbytej antybiotykoterapii, bowiem potrafi przywrócić naturalną mikrobiotę jelitową w organizmie, a ponadto pomocny jest w procesie leczenia trzustki oraz wątroby.
Spożywanie kefiru zalecane jest przez wielu dietetyków, ponieważ jak już zostało wspomniane – posiada on skuteczne właściwości zmniejszające masę ciała, a proces chudnięcia z jego udziałem jest znacznie łatwiejszy i skuteczniejszy.
Może być także wykorzystywany w formie musu lub napoju smoothie z dodatkiem zielonych warzyw, co dodatkowo spotęguje efekt, za sprawą dostarczenia ogromu witamin i działaniu usprawniającym procesy metaboliczne w organizmie.
Potrzebne składniki:
Przepis:
Przygotowane wcześniej zielone dodatki należy uprzednio umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć. Analogicznie postąpić z ogórkiem, który wymaga pokrojenia na plasterki. Kolejnym krokiem jest połączenie dotychczasowych składników i włożenie ich do blendera, a potem dodanie połowy przygotowanego kefiru. Zmieszać całość w blenderze, a następnie dolać drugą część kefiru i wymieszać.