Te klopsiki ziemniaczane z mięsem to prawdziwe znalezisko dla każdej gospodyni. Z tego przepisu wychodzą najlepsze

Klopsiki – danie kuchni litewskiej, białoruskiej, rosyjskiej, polskiej i ukraińskiej, czyli faszerowany kotlet.

Autorstwo tego dania przypisuje się mediolańskiej księżniczce Bonie Sforzy. Nie wiadomo, czy to prawda, czy nie, ale fakt iż klopsiki ziemniaczane z mielonym mięsem są mocno zakorzenione w naszym menu.


© DepositPhotos

SKŁADNIKI

  • 12 średnich ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 5 łyżek mąki
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka soli

SKŁADNIKI DO NADZIENIA

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Pokrój ziemniaki na duże kawałki i ugotuj na miękko. Nie zapomnij o soli.

2. Ciepłe ziemniaki ugnieć na puree.

3. Obierz cebulę i drobno posiekaj w kostkę.

4. Smaż drobno pokrojoną cebulę na oleju roślinnym, dodaj do mielonego mięsa, wymieszaj wszystko, posól i popieprz do smaku.

5. Do ochłodzonej już ziemniaczanej mieszanki dodaj jajko, mąkę i wymieszaj.

6. Uformuj małe kulki z ciasta ziemniaczanego. Delikatnie spłaszcz je, uzyskując małe placuszki. Na środku każdego placka włóż łyżkę mielonego mięsa.

7. Delikatnie złącz krawędzie ku górze, tworząc okrągłe klopsiki.

8. Obtocz je w mące. Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię. Smaż najpierw na jednej stronie, a następnie na drugiej, aż do uzyskania złotego koloru.

Ziemniaczane klopsiki z mięsem są gotowe. Smacznego!

error: Content is protected !!