Knedle chlebowe są nieodzownym dodatkiem do wielu tradycyjnych dań kuchni czeskiej. Jeśli nie chcesz zadowolić się kupionymi, możesz dość łatwo ugotować je w domu, na przykład według sprawdzonego i odwiecznego przepisu mojej babci.
Mąkę przesiać do miski, zrobić w środku dołek i wsypać do niego kostkę świeżych drożdży. Posypać łyżeczką cukru i zalać odrobiną letniego mleka. Pozostaw drożdże w misce w ten sposób na około 15 minut, aż urosną i zaczną tworzyć się bąbelki. Następnie dodać sól, jajka i resztę mleka i zagnieść gęste, nieklejące się ciasto.
Pokrój bułki na małe kostki i włóż je do przygotowanego ciasta. Następnie pozwól mu rosnąć w ogniu przez 45 minut do 1 godziny. Po wyrośnięciu ciasta odciśnij powietrze i podziel je na 4 równej wielkości części, z których rozwałkuj rożki. Pozostaw je na chwilę do wyrośnięcia, a w międzyczasie w dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.
Knedle wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 10 minut. Następnie przewróć je na drugą stronę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut. Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową z wrzątku i od razu nakłuć kilka razy widelcem, aby gorąca para mogła wydostać się ze środka i pierogi nie opadły.