Po pierwsze, ich czas wyrastania jest krótki, a po drugie, przed pieczeniem, są one zanurzane w gotującej się wodzie. Dzięki temu zabiegowi uzyskują niezwykle atrakcyjną, smaczną teksturę oraz wspaniale chrupiącą skórkę po wypieczeniu.
W misce wymieszaj ciepłe mleko z łyżeczką drożdży instant i cukru. Po wymieszaniu, przesiej do tej mieszanki 300 gramów mąki. Następnie dodaj jedną trzecią łyżki soli i połącz z mąką. Na koniec dodaj miękkie masło i wygnieć ciasto tak, aby było miękkie, elastyczne i nieprzywierające. Odstaw ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby wyrosło.
Podziel wyrośnięte ciasto na dwa kawałki, uformuj z nich stożki, a następnie podziel każdy na 6 części. Uformuj kulki, rozwałkuj każdą na cienki okrągły placek, na środek każdego połóż łyżeczkę nadzienia i dokładnie zamknij. Tak przygotowane knedle przechodzą do kolejnego etapu.
Zagotuj 2 litry wody z dodatkiem od 2 do 3 łyżeczek sody oczyszczonej. Wrzuć knedle do wrzącej wody i gotuj każdy z nich przez 30 sekund z każdej strony. Następnie wyjmij je łyżką cedzakową, odcedź i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. Na każdym knedlu zrób trzy ukośne nacięcia ostrym nożem, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Po upieczeniu posmaruj wierzch każdego knedla roztopionym masłem, pozwól im ostygnąć i serwuj.