Niezwykłe kotlety o niezwykłym smaku i zaskakującym nadzieniu.

Każdy, kto wypróbuje je po raz pierwszy, jest zachwycony ich smakiem, ale nie jest do końca pewny z czego zostały zrobione. Delikatne soczyste kotlety w chrupiącej panierce to prawdziwa uczta smaku i aromatu.

Cały sekret tkwi w niesamowitym nadzieniu z sera i paluszków krabowych!

Składniki:

  • 0,5 kilograma mielonego mięsa (kurczak lub indyk);
  • ulubione przyprawy do smaku;
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany;
  • 1 jajo kurze;
  • bułka tarta.

Farsz

  • 50 g masła;
  • 50 g twardego sera;
  • 100 g paluszków krabowych (lub mięsa kraba).

Sposób przygotowania:

Włóż mięso mielone do miski, dodaj sól, czarny pieprz i przyprawy (do smaku). Dadaj śmietanę i jajko. Dłońmi dokładnie wymieszaj mielone mięso. Nadzienie: masło roztop w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Twardy ser i paluszki krabowe (możesz użyć mięsa kraba) zetrzyj na drobnej tarce.

W osobnej misce połącz schłodzone masło, twardy ser i paluszki krabowe, wymieszaj. Włóż mięso i nadzienie na godzinę do lodówki. Po tym czasie zacznij tworzyć kotlety. Zamocz ręce w zimnej wodzie, weź kawałek mielonego mięsa, uformuj z niego dłońmi mały placek.

Po środku każdego placka włóż odrobinę nadzienia i złącz brzegi mięsa, tworząc małe kotlety. Obtocz je w bułce tartej. Wlej olej roślinny na dobrze rozgrzaną patelnię. Smaż kotlety z obu stron, na średnim ogniu, na złoty kolor. Nie jest konieczne przykrywanie patelni.

Te niezwykłe kotlety o wyrafinowanym smaku możesz podać jako niezależną przekąskę lub z dowolną przystawką jako główne danie.

error: Content is protected !!