Kotlety „Serowe zaspy” – Kotlety, które już zawsze będziesz robić tylko w ten sposób.

Genialne danie z mięsem mielonym w roli głównej, które nie tylko pięknie wygląda, ale również smakuje wyjątkowo. Dzięki temu, jest to idealna propozycja na oryginalne danie na każdą okazję, również na świąteczny stół.

 

Łatwo dostępne składniki i minimum poświęconego czasu, czynią je najlepszą propozycją domowej sztuki kulinarnej dla wszystkich ceniących swój czas spędzony w kuchni oraz tych, którzy uwielbiają rozpieszczać rodzinę i gości wyjątkowymi i oryginalnymi, pysznymi daniami.
Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • Mielone mięso wieprzowe – 700 g
  • Pieczarki – 400 g
  • Twardy ser – 100 g
  • Ziemniaki – 3 sztuki
  • Cebula – 1 sztuka
  • Majonez – do smaku
  • Sól – do smaku
  • Czarny mielony pieprz – do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zmieloną razem z mięsem wieprzowym cebulę, dopraw do smaku solą, pieprzem i dobrze wymieszaj.

2. Przyprawione mięso, podziel na 4 części i uformuj z nich kulki. Ułóż je na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia zachowując odstępy między nimi. Rozpłaszcz je, tworząc miseczkę.

 

3. Teraz, umyj i oczyść pieczarki, a następnie podsmaż je na rozgrzanej patelni z olejem. Ułóż gotowe pieczarki w mięsnej miseczce.

4. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ułóż na warstwie pieczarek i lekko posól. Wierzch, posmaruj majonezem lub kwaśną śmietaną.

 

5. Na koniec, posyp serem startym na tarce o grubych oczkach.

6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut. Gotowe!

 

Kotlety „Serowe zaspy”, podawaj na gorąco z ziemniakami lub ryżem i koniecznie z surówką z świeżych warzyw. Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]

 

error: Content is protected !!