Te kotlety z kapusty są smaczniejsze niż mięso: dlaczego do tej pory nie znałam tego przepisu.

Przygotuj nieodparcie smaczne kotlety z kapusty w domu. Zrobiłam ten bezmięsny posiłek na obiad przez weekend i wszyscy się nim zachwycali.

Składniki:

  • 500 g kapusty
  • 4 szklanki wody (800 ml)
  • olej roślinny
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej (60 g)
  • 1 łyżeczka soli (8 g)
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki (4 g)
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

Na sos:

  • 3 łyżki białego jogurtu (75 g)
  • 2 gałązki kopru
  • 1 ogórek

Przygotowanie:

Usuń gruby środek z kapusty. Pokrój w cienkie plasterki. Włóż kapustę do garnka. Zalej wodą i gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Odcedź kapustę przez sito i pozwól jej ostygnąć. Umieść patelnię na kuchence, dodaj olej. Pokrój cebulę i usmaż na średnim ogniu.

Dodaj posiekany czosnek. Wymieszaj i lekko usmaż. Zrób dziurę w środku kapusty w misce i dodaj jajka. Następnie dodaj mieszankę cebuli. Dodaj mąkę i sól.

Następnie dodaj mieloną paprykę i czarny pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.

Naoliw patelnię na kuchence. Dodaj łyżkę kapusty na patelnię, uformuj ją. Smażyć na średnim ogniu, aż się zarumienią z obu stron.

Gotowe plastry kapusty układamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Przygotujmy sos: dodaj jogurt do małej miski.

Następnie dodaj koperek i starty ogórek. Wszystko dokładnie wymieszaj. Delikatny przysmak z kapusty podajemy z sosem jogurtowym.

Życzymy smacznego!

error: Content is protected !!