Praktyczne jest posiadanie sitka do makaronu – ale dwa to już przesada. Jeśli lubisz kubek z zabawnym nadrukiem, zostaw go bez wyrzutów sumienia, w końcu przynosi ci radość. To samo dotyczy filiżanki po babci, nawet jeśli jest już wyszczerbiona. Łączy cię z nią sentyment, a to też jest ważne. Dokonaj jednak uczciwego przeglądu wszystkich przedmiotów.
Rzeczy zniszczone wyrzuć, te, które są jeszcze dobre – rozdaj znajomym lub wystaw na lokalnym portalu sprzedażowym. Mniej przedmiotów w kuchennych szafkach oznacza mniej problemów ze znalezieniem dla nich miejsca!
Staraj się wykorzystać całą dostępną przestrzeń kuchennych szafek i schowków. Pomogą w tym pojemniki i specjalne organizery. Dzięki nim, w szafkach zmieści się więcej, a mimo to nie powstanie chaos.
Wybór odpowiednich, najlepiej szklanych, pojemników zapewni nie tylko właściwą ich organizację, ale również uniemożliwi dostęp szkodnikom. Każdy, kto musiał kiedyś walczyć z molami spożywczymi, wie, jakie to uciążliwe.