Oto 10 rad od Królowej Porządku. Posprzątaj szybkim sposobem kuchnię metodą Konmari.

  1. Rzeczy, które przynoszą radość.
  2. Rzeczy praktyczne.
  3. Przedmioty o znaczeniu sentymentalnym.

Praktyczne jest posiadanie sitka do makaronu – ale dwa to już przesada. Jeśli lubisz kubek z zabawnym nadrukiem, zostaw go bez wyrzutów sumienia, w końcu przynosi ci radość. To samo dotyczy filiżanki po babci, nawet jeśli jest już wyszczerbiona. Łączy cię z nią sentyment, a to też jest ważne. Dokonaj jednak uczciwego przeglądu wszystkich przedmiotów.

Jeśli coś nie jest praktyczne, nie posiada istotnej wartości sentymentalnej i nie wzbudza uczucia radości z posiadania – pozbądź się tego.

Rzeczy zniszczone wyrzuć, te, które są jeszcze dobre – rozdaj znajomym lub wystaw na lokalnym portalu sprzedażowym. Mniej przedmiotów w kuchennych szafkach oznacza mniej problemów ze znalezieniem dla nich miejsca!

Efektywne wykorzystanie przestrzeni

Staraj się wykorzystać całą dostępną przestrzeń kuchennych szafek i schowków. Pomogą w tym pojemniki i specjalne organizery. Dzięki nim, w szafkach zmieści się więcej, a mimo to nie powstanie chaos.

To szczególnie ważne w przypadku szafek kuchennych, zwłaszcza tych, w których przechowujemy artykuły spożywcze.

Wybór odpowiednich, najlepiej szklanych, pojemników zapewni nie tylko właściwą ich organizację, ale również uniemożliwi dostęp szkodnikom. Każdy, kto musiał kiedyś walczyć z molami spożywczymi, wie, jakie to uciążliwe.

Zadbaj o lodówkę

error: Content is protected !!