Krok 1 – Najpierw umyj jedno jabłko, usuń z niego nasiona, pokrój na kawałki i umieść w blenderze. Zalej je mlekiem i zmiksuj na gładką masę.
Krok 2 – Masę jabłkowo-mleczną przelej przez sito do garnka, by pozbyć się grudek. Następnie dodaj do niej budyń karmelowy, łyżkę skrobi ziemniaczanej i wymieszaj dokładnie. Całość postaw na palniku i doprowadź do wrzenia, po czym gotuj przez około 2 minuty, ciągle mieszając.
Krok 3 – Gotową, jeszcze gorącą masę wylej do małych naczyń, np. szklanych filiżanek albo salaterek. Kiedy ostygną, włóż je do lodówki na 2 godziny, by masa stężała.
Krok 4 – W międzyczasie obierz drugie jabłko, usuń środek i pokrój je w drobne kostki. Następnie wrzuć kawałki jabłka na rozgrzaną patelnię, dodaj odrobinę masła, cukier i cynamon, po czym gotuj na wolnym ogniu przez około 12 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 5 – Po wyznaczonym czasie wyjmij filiżanki z lodówki. Na zastygniętej masie wyłóż po łyżce pieczonego jabłka z patelni. Jeśli chcesz, możesz jeszcze posypać z wierzchu orzechami lub migdałami.