Ilościowo nie da się oszacować wartości żółtego kwiatu z łąk: Zachwycisz się nim.

Mniszek lekarski, roślina znana ze swojej obecności na trawnikach, często uważana jest za chwast, ponieważ szybko się rozprzestrzenia i ma niewielkie wymagania środowiskowe.

Niemniej jednak, mniszek lekarski ma wiele wartościowych właściwości. Ludzie w niektórych krajach uważają go za źródło życia i zakładają nawet plantacje tej rośliny ze względu na liczne zastosowania, takie jak kosmetyka, zdobienie oraz spożywanie.

Z mniszka lekarskiego można przygotować sałatki, dżemy oraz lecznicze wywary.

Mniszek lekarski korzystnie wpływa na zdrowie:

  • tworzą tkankę kostną, łącząc wapń i witaminy.
  • wzmacniają odporność,
  • walczą z chorobami takimi jak grypa, katar i nowotwory,
  • oczyszczają i wspierają nerki i drogi moczowe,
  • działają antyseptycznie i detoksykująco,
  • poprawiają trawienie i przemianę materii,
  • łagodzą migreny, bóle brzucha oraz stawów i mięśni,
  • regulują wypróżnienia,
  • wspomagają produkcję czerwonych krwinek,
  • dotleniają krew,
  • odkwaszają organizm,
  • zapobiegają i leczą anemię,
  • działają moczopędnie,
  • odwadniają,
  • wspomagają gojenie skóry, urazy i choroby skóry,
  • dezynfekują rany oraz wspomagają i oczyszczają wątrobę, a także zapobiegają chorobom wątroby

Najlepszym czasem na zbieranie kwiatów mniszka lekarskiego jest wiosna i wczesne lato. Natomiast korzenie najlepiej zbierać w sierpniu, wrześniu, wczesną wiosną (kwietniu i na początku maja).

Olejek z mniszka można wykorzystać w terapii chorób i urazów stawów, łagodzi ból oraz działa przeciwzapalnie. Mniszek lekarski można wykorzystać w kuchni i kosmetyce na wiele sposobów, takich jak przygotowanie dżemu z mniszka, herbaty z mniszka, eliksiru na równowagę hormonalną, maseczki na włosy i wiele innych.

Aby przygotować olejek z mniszka lekarskiego, potrzebne są:

  • olej (oliwa, migdałowy, winogronowy lub inny roślinny),
  • kwiaty mniszka lekarskiego,
  • szklane, zamykane naczynie,
  • sito
  • butelki.

Należy zgarnąć całe i nienaruszone kwiaty podczas słonecznego dnia lub poczekać, aż zniknie poranna rosa. Następnie należy rozłożyć główki mniszka na ręczniku przez 24 godziny, ponieważ mniszek lekarski zawiera dużo wody i musi się odparować.

Ze względu na to, że kwiaty zmniejszą się, warto zbierać ich więcej niż planowano. Po tym czasie, kwiaty umieszcza się w filiżance i dodaje olej, aby go pokryć. Pojemnik z olejem i kwiatami należy rozmieszać i zakręcić, a następnie umieścić w ciepłym i słonecznym miejscu na dwa tygodnie.

Wypłukiwanie przez dwa tygodnie wystarczy, a dłuższy czas może powodować pleśń. Przed umieszczeniem kwiatów i oleju w pojemniku należy upewnić się, że pokrywka i filiżanka są suche, aby uniknąć pleśni podczas ługowania.

Po dwóch tygodniach należy odsączyć mniszka i przechowywać olejek mniszkowy w chłodnym i ciemnym miejscu, ponieważ starczy na rok. Olejek z mniszka lekarskiego można wykorzystać do delikatnych masaży i leczniczych okładów na bóle stawów i mięśni. Pomaga także na gorączkę mięśni, sztywność karku i bolesne skurcze mięśni. Olejek mniszkowy świetnie nawilża i leczy suchą skórę.

Dodatkowo, mniszek lekarski może być wykorzystany w wielu innych przepisach.

Aby utrzymać równowagę hormonalną, wypełnij litrowy słoik ciepłą wodą, dodaj kwiaty mniszka i 1 kg cukru, a następnie odstaw na trzy tygodnie. Ten uzyskany eliksir można dodawać do herbaty lub kawy.

Przy chorobach skórnych, można zalewać 1 łyżkę zmielonych korzeni mniszka gorącą wodą, gotować 15 minut, przecedzić i pić 15 minut przed posiłkiem.

Aby przygotować dżem z mniszka, należy namoczyć około 500 g kwiatów mniszka w zimnej wodzie przez dzień, zmieniając wodę 2-3 razy, a następnie gotować kwiaty przez 10 minut i dodać cukier i sok z cytryny. Syrop należy przelewać do słoików.

Maskę na włosy przyrządza się, zalewając 1 łyżkę posiekanych liści mniszka 200 ml wrzątku, a następnie wmasowując w skórę głowy i włosy. Włosy należy owinąć ręcznikiem na pół godziny, a następnie spłukać ciepłą wodą.

Możesz zrobić herbatę z mniszka, wsypując 4 g suszonych korzeni lub liści do filiżanki, zalej wrzątkiem i parz przez 5 minut. Możesz także użyć świeżych korzeni i liści, co poprawia efekt. Jeśli zwiększysz dawkę (8 g lub więcej) i skrócisz czas parzenia (25 sekund), otrzymasz większą ilość aktywnych składników. Można pić tę herbatę 5-10 razy dziennie.

W przypadku niedokrwistości, łącz 3 łyżki kwiatów mniszka, 3 łyżki miodunki, 2 łyżki liści pokrzywy i 1 łyżkę piołunu, zalej wrzątkiem i dodaj 50 ml alkoholu. Pij przed snem.

Aby zapobiec zaparciom i wzdęciom, zalej szklankę kwiatów mniszka wodą, gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, odstaw na 30 minut, a następnie spożywaj jedną łyżkę stołową 3-4 razy dziennie.

Podziel się swoimi przepisami na mniszek lekarski w komentarzach pod postem! Życzymy zdrowia!

error: Content is protected !!