Jeśli masz jabłko, jajko, mąkę i kilka wspólnych składników, przygotuj ten przepis: Szybki i łatwy deser bez użycia piekarnika.

Przygotuj w domu miękkie i niezwykle smaczne bułeczki z jabłkami. Nasze pociechy je uwielbiają i niemal codziennie proszą o ten słodki przysmak.

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 200 g białego jogurtu
  • 350 g mąki
  • szczypta soli
  • 50 ml mleka
  • 7 g proszku do pieczenia
  • olej roślinny do smażenia

Do dekoracji:

  • cukier
  • cynamon

Przygotowanie:

Obierz jabłko, usuń łodygę i rdzeń. Następnie kroimy je w małe kostki. Do głębokiej miski włóż jajko. Następnie dodaj cukier i cukier waniliowy. Wlać olej, dodać sól i wymieszać trzepaczką. Dodać jogurt i dokładnie ubić. Do bitej śmietany dodać jabłko i wymieszać. Wlać mleko i wszystko wymieszać. Stopniowo przesiać przez sito do mieszaniny mąki i proszku do pieczenia. Dokładnie wymieszaj szpatułką.

 

Zagnieść ciasto ręcznie. Nabieraj ciasto łyżką. I za pomocą naoliwionych rąk formujemy z niego wałek. Wałki kładziemy na twardej macie oprószonej mąką. Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju. Roladki kładziemy na gorący olej i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Gotowe bułeczki układamy na talerzu wyłożonym papierową serwetką.

 

 

W misce wymieszaj cukier i cynamon. Bułki dokładnie obsypujemy cukrem. Możemy serwować słodką dobroć. Smacznego!

 

error: Content is protected !!