Obierz jabłko, usuń łodygę i rdzeń. Następnie kroimy je w małe kostki. Do głębokiej miski włóż jajko. Następnie dodaj cukier i cukier waniliowy. Wlać olej, dodać sól i wymieszać trzepaczką. Dodać jogurt i dokładnie ubić. Do bitej śmietany dodać jabłko i wymieszać. Wlać mleko i wszystko wymieszać. Stopniowo przesiać przez sito do mieszaniny mąki i proszku do pieczenia. Dokładnie wymieszaj szpatułką.
Zagnieść ciasto ręcznie. Nabieraj ciasto łyżką. I za pomocą naoliwionych rąk formujemy z niego wałek. Wałki kładziemy na twardej macie oprószonej mąką. Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju. Roladki kładziemy na gorący olej i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Gotowe bułeczki układamy na talerzu wyłożonym papierową serwetką.