Składniki do przygotowania lemoniady: główki mniszka lekarskiego (1 szklanka), mięta pieprzowa (50 g), sok z trzech cytryn, woda lub woda mineralna (2 litry), łyżka miodu.
Wykonanie: Suszymy na słońcu główki mniszka, po czym umieszczamy je w dzbanku z listkami mięty i zalewamy wodą. Wlewamy sok cytrynowy i miód, chłodzimy w lodówce przez co najmniej dwie godziny, a następnie odcedzamy i pijemy trzy razy dziennie.
Składniki: olej roślinny, kwiaty mniszka lekarskiego.
Proces: Wysuszone kwiaty macerujemy w oleju roślinnym, zostawiając je do wyschnięcia na 1-3 dni. Następnie zalewamy olejem i macerujemy przez 2 tygodnie na parapecie. Aby uzyskać maść, rozpuszczamy wosk pszczeli w odsączonym oleju w proporcji 1:4. Maść przechowujemy w chłodzie.
Z świeżo zebranych, wolnych od chrząszczy kwiatów mniszka, przygotowujemy balsam. Gotujemy garść kwiatów w ćwierć litra wody, po czym zostawiamy do ostygnięcia i odsączamy przez gazę. Można go używać na problematyczną skórę dwa razy dziennie, przechowując w lodówce.