Mięta meksykańska to niepozorna roślina o drobnych listkach, która cieszy się ostatnio coraz większą popularnością. Przeczytaj.
Mięta meksykańska to niepozorna roślina o drobnych listkach, która cieszy się ostatnio coraz większą popularnością.
Jest doskonałym środkiem na alergie i przeziębienie. Warto zatem, aby każdy miał ją w swoim domu. Łatwo też samodzielnie ją wyhodować, ponieważ jest mało wymagająca w uprawie. Nie trzeba jej kupować. Wystarczy, by ktoś podarował nam kilka sadzonek. Końcówki odciętych pędów dobrze ukorzeniają się w wodzie. Z powodzeniem rośnie na słonecznym parapecie okiennym lub sezonowo w ogrodzie.
Niezwykła mięta i jej właściwości
Roślina swym wyglądem przypomina powszechnie znaną miętę pieprzową. Jej liście są jednak znacznie grubsze, mięsiste i z charakterystycznymi włoskami. Znana jest również pod nazwą kubańskie oregano, mięta grubolistna lub meksykański eukaliptus.
Mięta meksykańska znalazła zastosowanie w ziołolecznictwie. Posiada potwierdzone naukowo właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Działa oczyszczająco na nasze górne drogi oddechowe. Pomaga odblokować niedrożny nos, łagodzi kaszel, a jej aromat ułatwia oddychanie. Intensywny zapach rośliny potrafi swobodnie roznosić się w pomieszczeniu, łagodząc bóle głowy, relaksując i ułatwiając zasypianie.
Zawarte w niej związki aktywne i olejki eteryczne, choć przyjemne dla ludzi, działają odstraszająco na wiele owadów. Szczególnie nie przepadają za nią komary. Działa na insekty jak popularna komarzyca, której jest odmianą. Doskonale sprawdzi się zatem w okresie wiosenno-letnim nie tylko w mieszkaniu, ale przede wszystkim na balkonie, tarasie i w ogrodzie.
Herbatka z mięty meksykańskiej
Jest idealnym napojem zarówno na chłodne, jak i upalne dni. Do jej przyrządzenia wystarczy zaledwie jeden aromatyczny listek na małą filiżankę. Napar taki daje ulgę w przeziębieniu, infekcji gardła i nosa. Zmniejsza bóle głowy, poprawia samopoczucie, orzeźwia i wspaniale smakuje. Nieznacznie wpływa też na obniżenie ciśnienia oraz usprawnia trawienie.
Kolejną, istotną zaletą mięty meksykańskiej jest jej kojące działanie na podrażnioną skórę. Roślina ta jest niemal jak leczniczy opatrunek na zaczerwienienia, swędzenie, a nawet na drobne oparzenia. Z jej pomocą szybciej mogą goić się blizny i siniaki.
Uzdrawiająca moc syropu dla dzieci i dorosłych. Do wykonania prozdrowotnego syropu potrzebny jest:
• zakręcany szklany słoik
• około 50, opłukanych wcześniej wodą, listków
• 1 szklanka cukru
• 2 litry wody
• sok wyciśnięty z cytryny, limonki lub pomarańczy, w zależności od upodobań smakowych
Sposób przyrządzenia:
Liście płuczemy w zimnej wodzie, po czym kroimy je nożem lub rozdrabniamy przy użyciu blendera. Dzięki temu wydobędziemy z rośliny jak najwięcej cennego soku. Następnie umytą cytrynę, limonkę albo pomarańczę kroimy w plasterki, nie pozbywając się skórki.
Przygotowane składniki układamy naprzemiennie w dokładnie umytym słoiku. Pierwszą warstwę stanowią pokrojone liście, które zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem z wybranego cytrusa. Na koniec wlewamy wodę, a słoik szczelnie zakręcamy i odstawiamy na okno przynajmniej na 24 godziny.
Możemy również potrząsnąć od czasu do czasu pojemnikiem, aby sprawdzić czy składniki dobrze się już połączyły. Gotowy syrop odcedzamy na sitku lub durszlaku wyłożonym gazą. Wlewamy go do mniejszych słoiczków lub butelek i zakręcamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej, oczywiście, w lodówce.
Sposób użycia:
- 1 łyżka najlepiej 3 razy na dzień
Syrop z mięty meksykańskiej świetnie smakuje jako dodatek do jogurtu czy płatków owsianych. Jest także wyśmienitą bazą do różnych koktajli oraz deserów. Dzieci wprost go uwielbiają.