Orzeźwiająca lemoniada, która smakuje i wzmacnia zdrowie: Świetna na infekcje, suplementację witamin, a także na stres!

Spożywanie sezonowych produktów może przynieść naszemu organizmowi wiele korzyści.

Poza tym wiosna to idealny czas na oczyszczenie organizmu, a po zimie warto uzupełnić też ważne witaminy i minerały.

Zafunduj sobie tę pyszną lemoniadę pokrzywową i połącz przyjemne z pożytecznym! Pokrzywa to jedna z najlepszych roślin do oczyszczania, odmładzania i wzmacniania organizmu.  Jest bogata w wapń, żelazo, potas, magnez, cynk, miedź i łatwo przyswajalne białka. Zawiera również witaminę C, witaminy A, B, D i K.

Pokrzywa zwyczajna jest jednym z najlepszych źródeł przyswajalnego żelaza w roślinach i dlatego jest odpowiednia na przykład w przypadku anemii.

Wpływa korzystnie na:

  • wątrobę
  • przewód pokarmowy
  • drogi moczowe
  • układ odpornościowy
  • metabolizm
  • płuca i drogi oddechowe

Pokrzywa ma między innymi właściwości tonizujące, przeciwalergiczne i przeciwzapalne. Pomaga w tworzeniu się krwinek i odżywia nadnercza.

Inne korzyści zdrowotne:

  • łagodzi skurcze mięśni
  • wspiera powrót organizmu do zdrowia po chorobie lub długotrwałym stresie
  • pomaga przy infekcjach dróg moczowych
  • pozbawia organizm nadmiaru wody i toksyn
  • łagodzi egzemę
  • pomaga przy biegunce
  • pomocna przy chorobach autoimmunologicznych

Przepis na lemoniadę pokrzywową

Potrzebujesz:

  • 2 cytryny
  • kawałek korzenia imbiru
  • 1 garść pokrzywy
  • 10 ml miodu
  • 1 litr wody mineralnej

Przygotowanie:

Obierz cytryny, pokrój je i włóż do blendera. Dodaj również umytą pokrzywę. Włóż również obrany i pokrojony w plasterki imbir i zalej wodą. Mieszaj z dużą prędkością, aż wszystkie składniki zostaną dobrze połączone.

WSKAZÓWKA: W przypadku anemii możesz dodać trochę soku z buraków lub marchwi. Powodzenia!

error: Content is protected !!