Nie kupuję lodów przez całe lato: robię je ze zwykłej bitej śmietany w zaledwie 5 minut.

Robię najlepsze lody na świecie. Każdy może je zrobić! Przedstawiamy przepis na przygotowanie doskonałych kremowych lodów czekoladowo-owocowych.

Ciesz się słonecznymi letnimi miesiącami z doskonałym i ulubionym przysmakiem ciepłych dni. Unikalny przepis na domowe lody na patyku.

Na lody czekoladowe potrzebujemy:

  • 400 ml śmietanki do ubijania (1 + 3/5 szklanki)
  • 160 g słodzonego skondensowanego mleka (1/2 szklanki)
  • 300 g czekolady
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

Do głębokiej miski wlać krem. Ubijaj mikserem, aż zgęstnieje. Ubijając, dodawaj skondensowane mleko. Włóż patyczki do silikonowej formy na lody. Następnie wlej masę bitą śmietaną do formy. Foremki wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny. Czekoladę łamiemy do wyższego pojemnika.

Roztopić w kuchence mikrofalowej. Wlać olej i dobrze wymieszać. Po upływie tego czasu wyjmujemy lody z formy. Zanurz w roztopionej czekoladzie. Gotowe lody układamy na papierze do pieczenia. Pozwól czekoladzie stwardnieć i podawaj.

Na lody owocowe bez skondensowanego mleka potrzebujemy:

  • 2 banany
  • 100 g mrożonych jagód (1/2 szklanki)
  • 100 g mrożonych wiśni (1/2 szklanki)
  • 250 ml śmietanki do ubijania (1 szklanka)

Przygotowanie:

Banany obierz, pokrój i włóż do miski. Do miski dodać jagody i wiśnie. Dokładnie ubić mikserem ręcznym. Krem przelej do formy na lody. Formę wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po upływie czasu możemy podawać.

 

 

 

Życzymy smacznego!

error: Content is protected !!