Zdecydowanie należy sięgać w pierwszej kolejności po naturalne źródła magnezu. Jeśli poziom minerału jest w normie albo nieco niższy, sięgaj po zielone warzywa takie jak: jarmuż, brukselka, brokuły, sałata rzymska czy szpinak.
Eksperci ze Stanów Zjednoczonych podają, że dzienna dawka magnezu dla kobiet wynosi 310 miligramów, natomiast dla mężczyzn – 400 miligramów. Dla dzieci i młodzieży ta dawka jest większa, ponieważ magnez wpływa korzystnie na rozwój dojrzewającego organizmu.
Mimo jasno określonych wskazówek co do poziomu magnezu we krwi, zdecydowana część ludzkości cierpi na jego niedobór. Dawniej wystarczyło po prostu zdrowo się odżywiać.
Rozwój techniczny w branży spożywczej i masowa produkcja spowodowały jednak, że podstawowe produkty żywnościowe wytwarza się inaczej niż bywało to wcześniej. Pieczywo i ryż, dawniej pełnoziarniste i bogate w minerały i pierwiastki, obecnie są tak wysoko przetworzone, że utraciły aż 75% magnezu.
Podobnie z warzywami. Wybierajmy zatem produkty pochodzenia naturalnego, z upraw ekologicznych i jak najmniej przetworzone.