Makaron w śmietanowym sosie z pieczarkami. Warto zapisać ten przepis.

Aksamitnie miękki sos śmietanowy z grzybami, świeżo przyniesionymi ze spaceru po lesie, lekko doprawiony białym winem. Wymieszaj gotowy sos z ugotowanym makaronem i przed podaniem udekoruj szczyptą startego parmezanu.

Składniki:

  • 300 g szerokiego makaronu (tagliatelle)
  • 400 g pieczarek
  • 2 szalotki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • pietruszka
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w odpowiedniej ilości osolonej wody. Oczyszczone pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i smażymy je ze wszystkich stron.

Szalotkę i czosnek obrać i drobno posiekać. Dodać oba do borowików, krótko podsmażyć, zalać winem i zagotować. Następnie bulionem zalać grzyby, doprawić solą i pieprzem, przykryć pokrywką i dusić około 10 minut.

Następnie wlewamy śmietanę, krótko gotujemy, aby wszystko zredukowało się do wymaganej grubości. Wmieszaj posiekaną natkę pietruszki i wyłącz. Wymieszaj ugotowany, odsączony makaron z gotowymi grzybami i podawaj.

error: Content is protected !!