Niepowtarzalny włoski frgál: Mam ponad 60 lat, ale lepszego ciasta w życiu nie jadłam.
Fantastyczny przepis na niepowtarzalny wołoski frgál.
Powiem Wam coś, moim zdaniem jest to jedno z najlepszych ciast na świecie.
Dołączam przepis, który mam jeszcze od naszej prababci Marty i mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu. Zawsze pieczemy 8 sztuk, bo w domu jest nas 8.
Składniki:
- 750 g mąki półgrubej
- 250 g mąki zwykłej
- 6 żółtek
- 2 całe jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 1 kostka masła (lub dziczyzny)
- 100 g oleju
Do posypania:
- 150 g mąki półgrubej
- 150 g mąki zwykłej
- 150 g cukru pudru
- 300 g roztopionego masła
Nadzienie serowe z dżemem:
- 2 kostki twarogu pełnotłustego
- 1 jajko – rozdzielić na białko i żółtko, białko ubić na sztywną pianę
- Garść rodzynek do smaku, cukier puder
- Domowy dżem
- Do wyboru: orzechy, mak, konfitura gruszkowa…
- 100 g roztopionego masła, 1 łyżka rumu + cukier waniliowy
Przygotowanie:
Przygotować drożdże i wymieszać je ze składnikami na ciasto.
Ciasto wyrobić na gładką masę i jak zwykle pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu jeszcze raz wymieszaj i odstaw na chwilę do ponownego wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie, posypujemy i wykładamy blachy do pieczenia papierem do pieczenia (najlepiej okrągłym o średnicy około 30 cm, ale możemy też upiec klasyczne i dopasowując wielkość do blachy).
Ciasto zakwasowe dzielimy na bochenki (ok. 220 g), które pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Bochenki układamy na blasze do pieczenia i cienko rozwałkowujemy (można je rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i przenieść na blachę).
Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i rozsmaruj nadzienie na cieście (zostaw około 1/2 cm od krawędzi). Na koniec posypać posypką i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 200-250°C i piecz poszczególne blachy z plackami przez około 6 minut każda, aż brzegi będą złociste. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie posmaruj brzegi maścią.
Po ostygnięciu i odstawieniu na ciasto polewamy roztopionym masłem, w którym mieszamy rum z odrobiną cukru waniliowego (nie oszczędzamy masła). Na nadzienie twarogowe wymieszaj twarożek z żółtkiem, cukrem, rodzynkami, a na koniec dodaj białka.