Oto przepis na ciasto „Malinowa chmurka” na każdą okazję – skusi każdego łasucha. Niezwykle smaczne
Ciasto idealne na każdą okazję – malinowa chmurka!
To ciasto które wygląda wyśmienicie, przypomina lekką chmurkę, a jednocześnie wykwintny deser. Sekretem jest połączenie kruchego ciasta, galaretki z malinami, kremu z serka mascarpone, który jest niesamowicie lekki. Na wierzchu całości dopełnia beza. To przełamanie smaków czyni ciasto wyjątkowym.
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
- 4 żółtka
- 45g cukru
- 0,75 proszku do pieczenia
- 180g mąki
- 120g schłodzonego masła
Rękami w misce wszystkie składniki zagniatamy, kiedy ciasto będzie jednolite Po owinięciu w folie spożywczą ciasto przez godzinę należy trzymać w lodówce. Blachę do pieczenia o wymiarach 25x30cm należy wyłożyć papierem do pieczenia.
Na nie położyć wcześniej przygotowane ciasto, ma być ułożone równomiernie, więc można sobie pomóc używając wałka. Na formie do pieczenia ciasto schować jeszcze na pół godziny do lodówki. Później wyrównać ciasto widelcem. Piec je przez 20 minut w temperaturze 190stC.
Warstwa malinowa:
- galaretki o smaku malinowym – 3szt
- woda – 3,5szkl
- maliny – 600g – można wybrać świeże lub mrożone (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić na durszlaku)
We wrzątku rozpuszczamy galaretki. Po ostudzeniu płyn należy wymieszać z malinami. Tak przygotowaną na jakiś czas trzeba schować do lodówki, kiedy galaretka lekko zgęstnieje należy zalać nią kruche ciasto. Brzegi należy wyrównać i ponownie ciasto schować do lodówki, tak by galaretka do końca stężała.
Krem:
- śmietana 36% – 600g
- serek mascarpone – 250g
- cukier puder – 3 łyżki
Wszystkie składniki trzeba wymieszać przy użyciu miksera, powstać ma gęsta masa o jednolitej konsystencji. Jeśli galaretka już zgęstniałą można na nią położyć krem.
Beza:
- białka jaj – 4szt
- cukier – 150g
- mąka ziemniaczana – 2łyżki
- płatki migdałowe – garść
Białka trzeba ubić na sztywną pianę, pod koniec małymi porcjami należy dodać cukier, a później mąkę ziemniaczaną.
Teraz trzeba przygotować formę o tym samym rozmiarze, co na kruche ciasto. Po wyłożeniu jej papierem do pieczenia, położyć na nią masę z ubitych jaj. Na górę położyć płatki migdałowe. Bezę pieczemy w 140stC przez godzinę, a następnie po upieczeniu uchylamy drzwi od piekarnika, tak zostawiamy na 15 minut.
Tak upieczoną bezę delikatnie położyć na wcześniej przygotowanym cieście. To jego ostatnia warstwa. Jeszcze przez kilka godzin musi zostać w lodówce, a jeszcze lepiej zostawić je na noc. Po tym czasie można je już podawać. Cały czas jednak należy je przechowywać w chłodnych warunkach.