Z malwy można przygotować leczniczą herbatkę do picia, która świetnie sprawdzi się w przypadku większości wskazanych wcześniej problemów zdrowotnych. Istnieje też możliwość posłużenia się wywarem z tej rośliny jako środkiem do użytku zewnętrznego. Kwiaty malwy są świetnym dodatkiem do sałatki warzywnej lub gotowego posiłku.
Do przyrządzenia tego wywaru potrzebujesz 1 łyżki suszonych kwiatów malwy i 250 ml wody. Przyda Ci się również sitko do herbaty, Suszone kwiaty włóż do sitka i zalej wrzątkiem. Zaparzaj całość przez 12-14 minut. Pij ciepły jeszcze napar. Jeżeli dolegliwości są silne – przyjmuj go 1-3 razy dziennie.
Liście przekrój. Wydobywającym się z nich sokiem pokryj ranę lub obszar zmieniony chorobowo. Śluz z malwy ma silne działanie dezynfekcyjne, odkaża więc ranę i przyspiesza proces jej gojenia.