Jeśli doskwiera Ci kaszel, a flegma zalega w płucach, poniżej dowiesz się, w jaki sposób samodzielnie przygotować domowy syrop z marchewki.

Potrzebne ci będą:

  • marchew (0,5 kg)
  • miód (4 łyżki stołowe)
  • świeży imbir (2 łyżeczki)

Syrop z marchewki – sposób przygotowania:

Zacznij od obrania marchewki. Następnie pokrój ją w bardzo drobną kostkę i umieść w garnku razem z zimną wodą. Marchewkę gotuj pod przykryciem do miękkości. Do ugotowanego warzywa dodaj imbir i zblenduj całość. Do ostudzonej mieszanki dodaj miód i znowu wymieszaj za pomocą blendera. Tak przygotowany syrop umieść w szklanym słoiczku. Pamiętaj, aby przechowywać go w lodówce.

Dawkowanie:

Jeśli borykasz się z przeziębieniem spożywaj od 3 do 4 łyżek syropu dziennie, aż do ustąpienia objawów. Kaszel zwykle mija po upływie 2 dni od rozpoczęcia kuracji.

Czytaj dalej

error: Content is protected !!