Moi bliscy chcą mielone przygotowane tylko w ten sposób, więc często goszczą na moim stole, również na tym świątecznym. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Jeśli zakupione przez Ciebie mięso drobiowe nie jest mielone, zacznij od jego zmielenia wraz z obraną wcześniej cebulą. Dopraw solą, pieprzem do smaku i dobrze wymieszaj.
2. Masło pokrój na małe kosteczki i włóż do lodówki. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach i posiekaj pęczek koperku.
3. Teraz, przygotuj panierkę: W misce roztrzep jajka, dodaj sok z cytryny, łyżeczkę soli, ulubione przyprawy i pół łyżeczki mielonej papryki. Na koniec, dodaj 2 łyżki mąki i mąki kukurydzianej, proszek do pieczenia i 1/4 szklanki wody. Wymieszaj ze sobą dokładnie wszystkie składniki.
4. Pozostałe mąki, wymieszaj ze sobą w osobnej misce. Z mięsa, uformuj najpierw płaskie placki, na środku każdego ułóż kosteczkę masła, obtoczoną wcześniej w koperku i startym serze i uformuj zgrabne kotleciki.
5. Każdego kotlecika, obtocz dokładnie z każdej strony w mące, a następnie w cieście.
6. Smaż nadziewane mielone na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Gotowe!