Żadnego smażenia: Zbiór 3 najlepszych przepisów na naturalne mięso, które przygotujesz szybko.

Zbiór doskonałych przepisów na naturalne niedzielne steki – szybkie, łatwe i bardzo smaczne.

Kawałek wieprzowiny na musztardzie

Potrzebujemy:

  • 600 g łopatki wieprzowej (4-5 plastrów po około 150 g każdy) – można użyć innego rodzaju mięsa
  • Musztarda
  • Mąka
  • Przyprawy kolorowe, zarówno w całości, jak i mielone
  • Gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
  • Sól, trochę tłuszczu
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, boczek pokroić w kostkę. Mięso posolić, posypać zmielonym czarnym pieprzem i natrzeć musztardą z jednej strony. Na kawałku smalcu podsmaż boczek i dodaj cebulę. Po chwili wmieszać czosnek. Mięso oprószamy mąką i ubijamy.

Dodajemy do boczku z czosnkiem i podsmażamy z obu stron. Wymieszaj paprykę i zalej gorącą wodą. Dodać około 6-8 kulek kolorowych przypraw, rozmaryn i dusić pod przykryciem do miękkości. Od czasu do czasu obracamy i podlewamy w razie potrzeby.

Jeśli chcesz, możesz na koniec dodać przyprawy i rozmaryn, a sok odcedzić lub zmiksować. Podawać z wybranym dodatkiem.

Plasterki wieprzowe na grzybach

Potrzebujemy:

  • 4 plastry wieprzowiny (łopatka, polędwica…)
  • świeże grzyby (lub garść suszonych)
  • 1 cebula
  • 100 g boczku angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka mąki
  • sól pieprz
  • olej
  • kawałek masła

Przygotowanie:

Mięso lekko rozbić, doprawić solą i pieprzem. Boczek angielski lekko podsmaż na oleju i maśle, podsmaż posiekaną cebulę, dodaj kawałki mięsa i podsmaż. Posolić, popieprzyć, posypać papryką, dodać grzyby (suszone wcześniej namoczyć około godziny), zalać wodą i dusić na wolnym ogniu.

Wyjąć miękkie mięso, mąkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić sos. Wymieszaj i gotuj przez co najmniej 15-20 minut. Włóż mięso z powrotem. Podawane z ryżem, ziemniakami lub kluskami .

Kotlety z kurczaka na czosnku

Potrzebujemy:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 40 g masła
  • 1 pęczek szczypiorku (opcjonalnie)
  • 200 g świeżych grzybów
  • 1 łyżka mąki zwykłej
  • 300 ml słodkiej lub bitej śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • jeśli nie dodasz szczypiorku, pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki

Przygotowanie:

Piersi myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem.Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i smażymy piersi z obu stron na złoty kolor. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.Zdejmij pierś z patelni i dodaj pokrojone w plasterki grzyby i szczypiorek do naczynia do zapiekania na tej samej patelni i smaż przez 2-3 minuty.

Dodać mąkę, śmietankę po minucie, doprawić i wszystko dobrze wymieszać, dodać podsmażone piersi i smażyć kolejne 5 minut na małym ogniu. Podawać z ryżem lub makaronem.

error: Content is protected !!