Dlaczego warto moczyć mięso w słonej wodzie przed gotowaniem. Teraz zawsze to robię

Dzisiaj będziemy zmieniać strukturę mięsa przed gotowaniem. Okazuje się, że jest tak o wiele smaczniej, teraz gotuję tylko tak. Wszyscy wiedzą, że szynka okazuje się raczej sucha, gdy usmażymy ją na grillu. Jeśli mamy ochotę na bardziej soczyste mięso, musimy wybrać karkówkę.

Jednak jeśli posługiwać się dzisiejszym przepisem, możemy nawet szynkę zrobić soczystą. Wystarczy namoczyć mięso w słonej wodzie przed włożeniem do marynaty.

Aby to zrobić, bierzemy 1 litr wody, dodajemy ćwierć szklanki soli i pół łyżki cukru. Oczywiście sami zobaczycie, ile wody będzie wam potrzeba, od tego wyliczycie proporcje. Jeśli mówimy o mięsie do grilla, to w takim roztworze mięso powinno być moczone nie dłużej niż 30 minut w lodówce.

Następnie możemy przejść do marynaty. Należy pamiętać, że mięso po moczeniu gotuje się szybciej. Musicie więc go pilnować, aby nie przegotować.

Dlaczego w ogóle ten roztwór ma taki wpływ na mięso? Faktem jest, że mięso zaczyna zmieniać swoją strukturę. Białko zatrzymuje wodę w mięsie i zapobiega jej wydostawaniu się, dzięki czemu otrzymujemy soczyste i smaczne mięso!

error: Content is protected !!