Jednak jeśli posługiwać się dzisiejszym przepisem, możemy nawet szynkę zrobić soczystą. Wystarczy namoczyć mięso w słonej wodzie przed włożeniem do marynaty.
Aby to zrobić, bierzemy 1 litr wody, dodajemy ćwierć szklanki soli i pół łyżki cukru. Oczywiście sami zobaczycie, ile wody będzie wam potrzeba, od tego wyliczycie proporcje. Jeśli mówimy o mięsie do grilla, to w takim roztworze mięso powinno być moczone nie dłużej niż 30 minut w lodówce.
Następnie możemy przejść do marynaty. Należy pamiętać, że mięso po moczeniu gotuje się szybciej. Musicie więc go pilnować, aby nie przegotować.
Dlaczego w ogóle ten roztwór ma taki wpływ na mięso? Faktem jest, że mięso zaczyna zmieniać swoją strukturę. Białko zatrzymuje wodę w mięsie i zapobiega jej wydostawaniu się, dzięki czemu otrzymujemy soczyste i smaczne mięso!