Mieszanka warzywna zakonserwowana na zimę – Ten przepis to mistrzostwo.

Sałatka mieszana warzywna zakonserwowana na zimę – procedura przygotowania

Ta mieszana sałatka warzywna z pewnością zachwyci Cię zimą. Nawet po roku przechowywania będzie smakował świeżo i służył jako magazyn witamin.

Składniki

  • pomidory – 2500 g
  • ogórki – 1000 g
  • biały pieprz – 700 g
  • cebula – 700 g
  • czosnek – 40 g
  • koperek – 30 g
  • pietruszka – 30 g
  • sól – 2 łyżki
  • bezzapachowy olej słonecznikowy – 150 ml
  • świeża bazylia – 30 do 40 g
  • ocet 9% – 1,5 łyżeczki na 1 szklankę (o pojemności 1,5 litra)
  • cukier – 1,5 łyżeczki na 1 szklankę (o pojemności 1,5 litra)
  • woda – według potrzeb

Przygotowanie

Przed przygotowaniem ogórki namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na 3 godziny. Następnie dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, odetnij oba końce, a resztę pokrój w grubsze paski. Pomidory pokroić w ósemki, a paprykę bez pestek w paski.

Dodać cebulę pokrojoną w półkoliste paski, ząbki czosnku w plasterki i drobno posiekać wszystkie zioła oprócz bazylii. Wszystkie warzywa wrzucamy do dużego garnka, posypujemy dwiema łyżkami soli, dodajemy olej słonecznikowy i całe liście bazylii. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godzinę, po 30 minutach ponownie wymieszać.

Napełnij starzoną mieszaninę warzyw do czystych i wysterylizowanych słoików o pojemności 1,5 litra. Sok, który wypłynął z warzyw w garnku, rozlej do szklanek i do każdej dodaj 1,5 łyżeczki cukru i octu.

Zamknij słoiki, wyrównaj je w garnku konserwowym, wyłóż dno czystą szmatką i napełnij je zimną wodą, która powinna sięgać około dwóch trzecich wysokości słoików. Zagotuj wodę, lekko zmniejsz ogień i pozostaw sałatkę do marynowania na 45 minut (sterylizuj 1-litrowe słoiki przez 35 minut).

Sałatkę z puszki odwróć do góry nogami i ostudź pod ciepłym kocem. Następnie przechowuj go w ciemnym i chłodnym miejscu, gdzie bez problemów wytrzyma ponad rok.

error: Content is protected !!