Sałatka mieszana warzywna zakonserwowana na zimę – procedura przygotowania
Ta mieszana sałatka warzywna z pewnością zachwyci Cię zimą. Nawet po roku przechowywania będzie smakował świeżo i służył jako magazyn witamin.
Składniki
- pomidory – 2500 g
- ogórki – 1000 g
- biały pieprz – 700 g
- cebula – 700 g
- czosnek – 40 g
- koperek – 30 g
- pietruszka – 30 g
- sól – 2 łyżki
- bezzapachowy olej słonecznikowy – 150 ml
- świeża bazylia – 30 do 40 g
- ocet 9% – 1,5 łyżeczki na 1 szklankę (o pojemności 1,5 litra)
- cukier – 1,5 łyżeczki na 1 szklankę (o pojemności 1,5 litra)
- woda – według potrzeb
Przygotowanie
Przed przygotowaniem ogórki namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na 3 godziny. Następnie dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, odetnij oba końce, a resztę pokrój w grubsze paski. Pomidory pokroić w ósemki, a paprykę bez pestek w paski.
Dodać cebulę pokrojoną w półkoliste paski, ząbki czosnku w plasterki i drobno posiekać wszystkie zioła oprócz bazylii. Wszystkie warzywa wrzucamy do dużego garnka, posypujemy dwiema łyżkami soli, dodajemy olej słonecznikowy i całe liście bazylii. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godzinę, po 30 minutach ponownie wymieszać.
Napełnij starzoną mieszaninę warzyw do czystych i wysterylizowanych słoików o pojemności 1,5 litra. Sok, który wypłynął z warzyw w garnku, rozlej do szklanek i do każdej dodaj 1,5 łyżeczki cukru i octu.
Zamknij słoiki, wyrównaj je w garnku konserwowym, wyłóż dno czystą szmatką i napełnij je zimną wodą, która powinna sięgać około dwóch trzecich wysokości słoików. Zagotuj wodę, lekko zmniejsz ogień i pozostaw sałatkę do marynowania na 45 minut (sterylizuj 1-litrowe słoiki przez 35 minut).