Czosnek i liść laurowy mają wiele właściwości prozdrowotnych – Pomogą m.in. przy bólach stawów, nadciśnieniu czy zapaleniu oskrzeli. Przepis.

Czosnek i liść laurowy to dwa niepozorne składniki, które są popularnymi przyprawami i z pewnością można je znaleźć w każdej polskiej kuchni.

Można je wykorzystać nie tylko podczas gotowania – oba mają niezwykle cenne właściwości lecznicze i powinny się też znaleźć w każdej domowej apteczce.

Czosnek i liść laurowy – sposób na walkę z nadciśnieniem, bólem stawów i zapaleniem oskrzeli

Czosnek, choć często bywa niedoceniany, jest bardzo cennym składnikiem, przydatnym podczas walki z wieloma schorzeniami. Potrafi sobie radzić między innymi z nadciśnieniem, uciążliwymi bólami kości i stawów, a także z zapaleniem oskrzeli.

Czosnek od lat jest jednym z podstawowych składników wykorzystywanych w medycynie naturalnej, ponieważ zawiera bardzo dużo substancji wspierających funkcjonowanie organizmu. Dzięki zawartości cennej allicyny ma również silne działanie przeciwwirusowe, potrafi też hamować apetyt, dzięki czemu pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami.

Jest także stosowany podczas leczenia cukrzycy oraz jako środek przeciwalergiczny i stymulujący działanie układu odpornościowego, a ponieważ posiada intensywny smak i zapach najczęściej znajduje zastosowanie w kuchni, jako aromatyczna przyprawa wielu dań.

Liść laurowy nie tylko dodaje potrawom smaku, ale też ma sporo leczniczych właściwości i pomaga w leczeniu wielu schorzeń. Ma działanie przede wszystkim przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, wspiera pracę wątroby, pobudza układ trawienny i doskonale działa na stawy.

Zawiera eugenol i cineol, składniki wspomagające walkę z wieloma schodzeniami, przede wszystkim chorobami sercowo-naczyniowymi i podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.

Dzięki połączeniu tych dwóch popularnych przypraw można w bardzo prosty sposób przygotować zdrowy, leczniczy napar, który można wykorzystać np. podczas przeziębienia, a dodatkowo warto go spożywać, aby wspomagać odporność organizmu, co przyda się szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Przepis na leczniczy napar z czosnku i liścia laurowego

Przepis na napar jest wyjątkowo prosty, zawiera tylko 3 składniki i można go bardzo szybko przyrządzić. Aby przygotować leczniczą herbatę z czosnku i liścia laurowego potrzebne będą:

  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • pół litra wody

Sposób przygotowania

Wodę do przygotowania naparu trzeba najpierw zagotować w niewielkim garnku. Do gotującej się wody należy dorzucić przygotowane wcześniej suszone liście laurowe i całość gotować przez ok. 3 minuty. Do garnka z gotująca się wodą i liśćmi trzeba dorzucić obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Garnek można zdjąć z ognia i przestudzić powstały napar. Po ostudzeniu można go posłodzić odrobiną miodu i tak przygotowany napój należy wypijać codziennie. Zalecana ilość to ok. 2 szklanki dziennie.

Przeciwwskazania

Niestety nie każdemu służą ziołowe napary. Napoju nie powinny spożywać szczególnie osoby przyjmujące na stałe inne leki, w razie wątpliwości warto wcześniej skontaktować się z lekarzem. Napar nie jest również polecany kobietom w ciąży i w trakcie karmienia piersią.

Nie należy przekraczać zalecanej ilości mikstury, przedawkowanie może, choć oczywiście nie musi skutkować pojawieniem się bólu głowy lub powodować senność.

error: Content is protected !!