Cudowna moc lawendy: Te efekty poczujesz, jeśli przygotujesz leczniczą lemoniadę, herbatę lub dodasz ją do kąpieli.
Mówi się, że wystarczy rzut oka na rozległe prowansalskie pola porośnięte fioletową lawendą, a dusza natychmiast odczuwa ulgę.
Przez wieki lawenda była uważana za rzadką roślinę, która wnosiła do domów dobrą energię i uzdrawiającą moc.
Olejek lawendowy zawiera ponad 150 substancji aktywnych, które zwalczają wiele dolegliwości fizycznych i psychicznych. Olejek lawendowy ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwdepresyjne i detoksykujące.
Znane skutki zdrowotne lawendy:
- Pomaga przy nadciśnieniu,
- To lepsze niż tabletki na wzdęcia,
- Skuteczny przeciwko pleśni,
- Zwalcza bezsenność,
- Pobudza, łagodzi stres i niepokój,
- Pozytywnie wpływa na koncentrację,
- Niszczy pleśń, leczy ropne rany i pęcherze,
- Ma podobne działanie relaksujące na drogi oddechowe jak aerozole do nosa.
- Przyspiesza gojenie oparzeń,
- Krzemionka lawendowa w postaci nierozcieńczonej stosowana jest jako remedium na silne bóle głowy – wystarczy natrzeć nią skronie i bolące miejsca,
- Pomaga przy skurczach mięśni,
- Ciepła mieszanka olejku lawendowego i oliwy z oliwek rozwiąże problem łupieżu i wszy,
- Suszona lawenda zwalcza wzdęcia i wspomaga prawidłową pracę jelit.
- Pozbędzie się komarów i odstraszy kleszcze
Nasze babcie wiedziały już, że lawenda odstrasza owady. Do zwykłego alkoholu dodaj suszone kwiaty lawendy i kilka kropel soku z cytryny. Nakładaj na pulsujące i odsłonięte miejsca (szczególnie za uszami i na nadgarstkach, spryskaj także ubrania).
Lemoniada lecznicza na stres, bezsenność, wysokie ciśnienie i wzdęcia!
Potrzebujemy:
- 3/4 szklanki miodu
- 12 szklanek zimnej wody
- 1-2 krople olejku lawendowego
- 2 łyżki suszonej lawendy
- 1 szklanka świeżego soku z cytryny
- lód
- gałązki lawendy do dekoracji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj w dzbanku i podawaj z cząstką cytryny.
Herbata lawendowa na migrenę
Wystarczy, że zalejesz suszoną lawendę szklanką wrzącej wody (1-2 łyżeczki) i odstawisz na kilka minut. Herbata doskonale sprawdza się także w czasie chorób.
Cukier lawendowy
Ten specjalny cukier wykorzystuje się w kuchni w taki sam sposób, jak zwykły cukier. Nadaje się do sosów, kremów i ciast.
Potrzebujemy:
- 2 łyżki kwiatów lawendy
- 250-300 g granulowanego cukru
Przygotowanie:
Do cukru wsypać lawendę, wymieszać i umieścić w zamykanym pojemniku. Pozostaw na tydzień, następnie odcedź i użyj.
Ocet lawendowy
Ocet lawendowy służy do przygotowania francuskich sosów i dressingów do sałatek. Zapach kwiatów dobrze komponuje się z różnego rodzaju sezonowymi warzywami, owocami i innymi ziołami. Doskonale komponuje się z rozmarynem, tymiankiem, imbirem czy organami.
Potrzebujemy:
- 100 ml octu jabłkowego
- 2 łyżki suszonej lawendy
Przygotowanie:
Ocet wlej do szklanego pojemnika, dodaj lawendę i odstaw na około 3 tygodnie, od czasu do czasu mieszając. Następnie odcedź i przelej do czystego pojemnika.
Syrop lawendowy
Syrop lawendowy stosowany jest głównie w napojach. Nada mu zapachu i subtelnego koloru. Można go jednak wykorzystać także jako posypkę do lodów, sałatek owocowych czy składnik herbaty.
Potrzebujemy:
- 100 g kwiatów lawendy
- 1,5 l wody
- 1 kg cukru
- 1 ekologiczna cytryna
- 30 g kwasu cytrynowego
Przygotowanie:
Wlać wodę do rondla i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Dodać cukier i dokładnie wymieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmij z pieca, dodaj lawendę, kwasek cytrynowy i dodaj plasterki cytryny. Przelać do szklanego pojemnika, dokładnie przykryć gazą lub ściereczką i pozostawić do zaparzenia w temperaturze pokojowej na około 2 dni. Mieszaj codziennie. Po dwóch dniach syrop przecedzić przez sito lub gazę do czystej szklanej butelki, zamknąć i przechowywać w lodówce.
Mojito z lawendą
Orzeźwiający napój, który nadaje się również na uroczystości lub spotkania z przyjaciółmi.
Potrzebujemy:
- 1/2 łyżki rumu
- 8-10 świeżych liści mięty
- 1/2 dl syropu lawendowego
- sok limonkowy
Przygotowanie:
Do zamykanego pojemnika wlej sok z limonki, syrop lawendowy i liście mięty. Mieszaj łyżką, aż poczujesz przyjemny aromat mięty i lawendy. Dodaj rum i lód i potrząsaj przez około 1 minutę. Przelej do szklanki i zalej sodą. Jako dekorację posyp wierzch kwiatami lawendy.
Lawendowe ciasteczka
Ciasteczka lawendowe świetnie nadają się na śniadanie lub przekąskę. Można je łączyć z truskawkami, jagodami czy malinami.
Potrzebujemy:
- 2 łyżki suszonej lawendy
- 400 g mąki półgrubej
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g masła
- 1 jajko
- 100 g śmietanki
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść go. Dokładnie wymieszaj cukier, proszek do pieczenia, mąkę i sól. Dodajemy posiekane, miękkie masło i wyrabiamy gładkie ciasto. Jajka wymieszać ze śmietaną i lawendą, dodać do ciasta i ponownie dokładnie wyrobić.
Posyp blat mąką i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Wycinaj okrągłe ciasteczka lub różne kształty według własnej wyobraźni i dostępnych foremek. Piec przez 15-20 minut, aż uzyska złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia i podawać.