Prosty przepis na muffinki waniliowe. Super mięciutkie i puszyste – najłatwiejsze pieczenie.

Super mięciutkie i puszyste muffinki! Super prosty, szybki i niezwykle smaczny przepis na popularne muffinki waniliowe.

Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, upiec i pyszne muffinki są gotowe do podania z filiżanką kawy lub herbaty. Doskonały przepis na najprostsze domowe muffinki waniliowe.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 125 ml oleju roślinnego (1/2 szklanki)
  • 250 ml mleka (1 szklanka)
  • 200 g cukru kryształu (1 szklanka)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 360 g mąki zwykłej (3 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g rodzynek lub kawałków czekolady (2/3 szklanki) (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Na początku wykładamy blachę do muffinów papierowymi papilotkami. Dodaj jajka do miski. Ubijaj mikserem przez około 3 minuty, aż będą puszyste i pieniste. Wlać do ubitych jajek olej. Wymieszaj. Następnie dodajemy mleko. Mieszaj ponownie. Dodaj cukier, esencję waniliową i wszystko dokładnie wymieszaj.

 

 

Przesiać do mieszanki mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Delikatnie wymieszaj szpatułką. Ubijaj mikserem, aż składniki się połączą.

Teraz możemy dodać rodzynki lub kawałki czekolady. Delikatnie wymieszaj szpatułką. Ciasto podzielić równomiernie na foremki. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 20-25 minut. Po upieczeniu odstawiamy muffinki na 10 minut do ostygnięcia.

Następnie przełóż muffinki na metalową kratkę, poczekaj, aż całkowicie ostygną i podawaj. Życzymy smacznego!

error: Content is protected !!