Jeśli szukasz przepisu na bezmięsny, szybki obiad lub poczęstunek do oglądania telewizji, koniecznie wypróbuj te naleśniki kefirowe. Przygotowanie naleśników jest proste i przygotujesz je w ciągu pół godziny.
Do miski wlać kefir z sodą i wszystko wymieszać. Dodać sól, jajko, olej i ponownie wymieszać. Dodać mleko i posypać mąką. Wszystkie składniki ponownie dokładnie wymieszaj. Teraz drobno posiekaj cebulę dymkę, a twardy ser zetrzyj na grubej tarce.
Następnie cebulę i ser wymieszać z przygotowaną płynną mieszanką i wyrobić ciasto. Na patelni rozgrzej oliwę i włóż na nią około 2 łyżki ciasta, uformuj kotlety i smaż z każdej strony pod przykryciem po 1,5 minuty. Powtarzaj ten proces, aż uzyskasz ciasto.
Gotowe naleśniki kefirowe układamy na białej serwetce, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Wskazówka: Użyj białej serwetki, ponieważ kolorowa serwetka może uwolnić kolor i zepsuć jedzenie. Uwaga: Naleśniki świetnie smakują same, ale można je też podawać jako dodatek do mięs.