Głównie dlatego, że są gorzkawe i uważamy je za trujące. Jakiś czas temu pojawił się mit, który utrwalił się w ludzkiej świadomości. Jednak trzeba zauważyć, że pestki z jabłek są bardzo zdrowe. Zdrowe komórki naszego ciała zawierają enzym redonazę. To właśnie on chroni przed uwolnieniem kwasu cyjanowodorowego. Oznacza to, że nic nie grozi naszym zdrowym komórkom, a nowotworowe może zabić.
Jeśli każdego dnia zjemy kilka pestek z jabłek, zaspokoimy dzienne zapotrzebowanie na jod. A przecież wiele chorób ma początek w niedoborze jodu, witamin i minerałów. Dlatego warto zjadać każdego dnia przynajmniej jedno jabłko i to razem z pestkami. Dzięki temu zrobimy coś dobrego dla swojego organizmu.
Pamiętajmy przy tym, że jabłko możemy jeść pod różną postacią. Przeważnie sięgamy po cały owoc, ale możemy go także przygotować w formie soku, smoothie czy chipsów. Jednak najbardziej wartościowy będzie oczywiście surowy owoc jedzony razem ze skórką.