Wie o tym każdy, kto z zaskoczeniem odkrył, że zbiory nie są tak duże jak oczekiwał lub, że smak ogórków odbiega od idealnego. Dzieje się tak zazwyczaj z uwagi na złą jakość gleby i niską zawartość w niej ważnych mikroelementów. Już wygląd ogórków może świadczyć o tym, czego w glebie brakuje.
W sklepach ogrodniczych można rzecz jasna nabyć nawozy do ogórków, jednak taki nawóz czy preparat do spryskiwania to nic innego jak chemia. Jeśli ogórki mają być uprawiane w sposób naturalny, nawozy ze sklepu lepiej zastąpić nawozami naturalnymi.
Taki nawóz można przygotować bez problemu. Nie wiąże się to też z dużymi kosztami – jest dużo tańszy niż preparaty dostępne w sklepach.
Do 10 litrów wody dodaj 10 gram drożdży. Zamieszaj dokładnie i pozostaw na 3 dni, by drożdże zaczęły pracować. Po 3 dniach nawóz jest gotowy. Można nim podlewać ogórki. Wskazana ilość to około pół litra płynu na jeden krzaczek ogórków
Do wiadra w którym jest 10 litrów wody włóż bochenek chleba żytniego. Rozmocz, pozostaw na 12 godzin i przelej płyn przez sito. Do przefiltrowanego płynu dodaj 10 kropel jodu. 1 litr mieszanki należy rozcieńczyć w 10 litrach wody i spryskiwać nią krzaczki ogórków.