Niesamowite langusty: Nie znajdziesz ich na targach ani w sklepie – Mogą przetrwać tydzień w lodówce.

Rewelacyjne langusty, sprawdzone od lat – przepis, do którego zawsze wracamy. Po prostu langusty mojej mamy.

Są naprawdę bardzo smaczne – delikatne i pięknie chrupiące. Podaję je natarte czosnkiem i posypane serem, ale to od Ciebie zależy, na co masz ochotę.

Potrzebujemy (ciasto na 4-5 dni):

  • 1 kg zwykłej mąki
  • 2 jajka
  • 400 ml mleka
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 4 łyżeczki soli
  • 50 g drożdży
  • 1 kostka cukru

Nadzienie:

  • keczup
  • czosnek
  • ser
  • szynka

Przygotowanie:

Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, ale nie jest problemem, jeśli ktoś jest bardzo głodny smażyć od razu, ale dojrzewające ciasto to naprawdę fantazja. Drożdże dodać do letniego mleka z cukrem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać ciasto.

Włóż do większej torebki mikrotenowej. Wkładamy do lodówki, tam wyrośnie i zakwasi się, a ciasto wytrzyma tak tydzień (polecam maksymalnie 5 dni).

A dla tych, którzy nie mogą tego znieść, ciasto jest od razu smażone na gorącym tłuszczu. Wystarczy wziąć około garści ciasta na jedną langustynę. Smażymy w następujący sposób:

pierwsza strona pod okładką, druga bez okładki lub w ogóle bez okładki. Ale jesteśmy ostrożni, aby nie spalić naszych homarców.

Podawać polane ketchupem, serem i natarte czosnkiem. Życzymy smacznego! 🙂

error: Content is protected !!