Żadnej chemii, postaw na nawóz pokrzywowy, którego wszędzie jest dużo. Rozdzieramy pokrzywę i układamy ją w emaliowanym lub plastikowym wiadrze. Następnie wlej wodę tak, aby sięgała 10-15 cm poniżej krawędzi wiadra. Zostawiamy miejsce na mieszankę drożdżową, którą wlewamy na koniec.
Mieszankę przygotować w następujący sposób: do 200 g ciepłej wody dodać dwie łyżki suchych drożdży, 2 łyżki cukru i trochę zwykłej mąki. Dobrze jest podlewać ogórki rano, a następnie po południu.
Dobrze wymieszaj. Pozostaw miksturę na chwilę aby wytworzył się zakwas. Idealne jest takie miejsce, w którym rano pada słońce, a po południu jest cień. Przykryj miksturę i mieszaj codziennie. Gotowa mieszanka jest ciemna – prawie czarna. Nawóz jest gotowy.
Powstały nawóz przygotowujemy z pół litra nawozu i 10 litrów wody. Do każdego krzaka wlać 1 litr mieszanki. Nawóz ten wspomaga wzrost, poprawia płodność roślin, chroni przed chorobami oraz zapewnia kompleksowe odżywienie. Używamy go do ogórków, papryki i pomidorów – używam co 2-3 tygodnie.