Jeśli lubisz jabłka, grzechem byłoby nie spróbować: Odwrócona szarlotka z kwaśną śmietaną i czekoladą.

Znakomita szarlotka, u nas nawet dobrze nie twardnieje a już jej nie ma.

Składniki:

  • 750 g jabłek (doprawić cynamonem, cukrem i skropić sokiem z cytryny)
  • 4 jajka
  • 180 gramów cukru pudru
  • 180 g mąki półgrubej
  • 1/2 opakowania proszek do pieczenia
  • 1 dl oleju, wody
  • kakao do smaku (jeśli chcesz ciemne ciasto – możesz też zrobić ciasto zygzakowate)

Dodatkowo:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 6 łyżek mleka
  • cukier do smaku
  • 1 kawałek niskotłuszczowego twarogu w tubie
  • 2 kawałki kwaśnej śmietany
  • 2 kawałki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, doprawić (cukrem, cytryną, cynamonem), rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuścić i rozłożyć. Polecam papier do pieczenia, łatwiej będzie go przewrócić po upieczeniu.

Ubij ciasto biszkoptowe, żółtka i cukier. Dodajemy również olej i wodę (dodajemy po łyżce, ciasto powinno mieć konsystencję klasycznego ciasta biszkoptowego). Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i na końcu białka (wymieszać ręcznie i partiami).

Masę wylać na jabłka. Pieczemy w 175 stopniach, trzeba uważać, ciasto piecze się bardzo szybko (ok. 17-20 min).

Po upieczeniu i ostudzeniu przewrócić na drugą stronę. Z mleka, cukru i puddingu. z proszków gotujemy gęstą owsiankę, którą lekko studzimy, następnie mieszamy razem z twarogiem i jedną kwaśną śmietaną. Rozsmarować na odwróconym cieście, pozostawić do zastygnięcia i w międzyczasie przygotować lukier.

Rozpuść czekoladę na parze i wymieszaj z drugą śmietaną. Od razu smarujemy nim krem ​​i możemy kroić ciasto.

Ciasto powinno stać w lodówce, aby stwardniało – łatwiej będzie je kroić. Życzymy smacznego! 🙂

error: Content is protected !!