Nie czyściłam filtra na okapie odkąd dostałam nową kuchnię. Jednak podczas gotowania miałam świadomość, że nie działa tak, jak powinien. Jego wydajność spadła o ponad połowę i stopniowo doszliśmy do etapu, w którym powoli nie warto było go włączać.
To wszystko przez lepki tłuszcz i brud. Działają dosłownie jak klej i tym samym znacznie ograniczają jego pełną funkcjonalność. Nie wiedziałem, jak dokończyć sprzątanie, a kiedy wspomniałem o tym znajomej, poradziła mi prostą poprawę. Czyszczenie filtra w ten sposób nie wymaga dużo czasu i wysiłku. Wynik? Filtr jest idealnie czysty i ponownie w 100% sprawny.
Wyjmij filtr z okapu.
Umieść go w blasze do pieczenia. Teraz wezmę jedną tabletkę do zmywarki.
Umieść go na filtrze. I nalewam gorącą wodę.
Następnie bierzemy starą szczoteczkę do zębów i przesuwamy nią tablet po powierzchni rusztu. Tabletka szybciej się rozpuszcza i jednocześnie czyści powierzchnię tuż przed oczami.
Po całkowitym rozpuszczeniu tabletki pozostawiam kratkę w roztworze. Wystarczy 10 minut, aby tabletka w końcu poradziła sobie ze wszystkimi pozostałymi zanieczyszczeniami. W ciągu tych 10 minut kilka razy przekręcam filtr. ważne jest, aby rozwiązanie dotarło do wszystkich obszarów problemowych, a pozostały tłuszcz został całkowicie rozpuszczony. Następnie wystarczy wyjąć filtr z arkusza i wypłukać pod bieżącą wodą.
Filtr znów jest jak nowy – już na pierwszy rzut oka widać zmianę. Gdy go włączysz, zobaczysz na własne oczy, że znów działa na 100%. Tak, i zazwyczaj zabijam też dwie pieczenie na jednym ogniu: czyszczę filtr i jednocześnie doskonale myję blachę do pieczenia.