Suszone liście orzecha włoskiego gotuj przez dwie minuty w gorącej wodzie i pozwól im parzyć się przez kolejne 20 minut. Po schłodzeniu przefiltruj zacier przez czystą szmatkę. Zanurz kwadraciki z gazy w zacierze i nałóż je na zamknięte powieki na około 10-20 minut. Powtarzamy to kilka razy dziennie używając tego samego zacieru, który zawsze trochę przegrzewamy.
Sto gramów zmiażdżonych świeżych zielonych owoców lub liści orzecha włoskiego i 5 gramów drobno posiekanych migdałów zalej pół litra alkoholu. Pozostawić do zaparzenia w temperaturze pokojowej przez 2-3 tygodnie, od czasu do czasu wstrząsać.
Wypijamy jedną filiżankę dziennie na czczo, najlepiej rano, aby poprawić trawienie, gdy jelita są zatkane, pasożyty lub jako zdrowy aperitif.
Namoczyć pokrojone liście orzecha włoskiego, umieścić w pojemniku, zalać wrzątkiem, przykryć pokrywką i pozostawić do zaparzenia na 15 minut w temperaturze pokojowej. Przecedź gotowy zacier przez drobne sito lub gazę. Stosowany do prania lub jako dodatek do kąpieli. Pomaga w stanach zapalnych.