Służą one do poprawy zdrowia i leczenia różnych problemów zdrowotnych. Podzielono je na zastosowania zewnętrzne i wewnętrzne.
Herbata z liści orzecha włoskiego jest przygotowywana przez zaparzenie 1 łyżki liści w 200 ml wrzącej wody na 5-10 minut. Pije się 2 filiżanki dziennie. Skoncentrowana wersja herbaty, przygotowana z 4 łyżek liści, zalecana jest przy niedoborach witamin, problemach z poceniem, zapaleniu węzłów chłonnych, hemoroidach, zatruciach i problemach z trzymaniem moczu.
Do użytku zewnętrznego przygotowuje się wywar z 3 łyżek liści, który nakłada się na skórę w przypadku różnych chorób, takich jak trądzik, egzema, łupież, czy nadmierna potliwość. Wywar z 200 g liści w 3-5 litrach wody stosuje się na ropne wysypki, owrzodzenia i trudno gojące się rany.