Wszyscy zbieraliśmy te maleńkie kwiatki jako dzieci: to wspaniały powód, dla którego nadal warto je zbierać dzisiaj.

Moje pierwsze wspomnienie o spotkaniu z mleczem sięga czasów dzieciństwa.

Pokochaliśmy je, choć ich smak nie jest niczym specjalnym, ale na zawsze będą mi się kojarzyć z magicznymi czasami dzieciństwa. Jednak niewiele osób wie, że roślina ta – mlecz– może być niezwykle przydatna nawet w dorosłym życiu, nawet przez całe życie. Działa bardzo kojąco i pomaga na wiele problemów.

Istnieje kilka rodzajów mleczy i ważne jest, aby wiedzieć, że wszystkie rodzaje mleczy są lecznicze i mają podobne właściwości. Zawierają przede wszystkim dobroczynny śluz, który tworzy na błonie śluzowej barierę ochronną i zapobiega nieprzyjemnym podrażnieniom podczas kaszlu. Liście, owoce, łodygi i kwiaty można jeść na surowo, gotować na parze, gotować, smażyć lub piec.

Mlecz niezauważony – wpływ na zdrowie

  • Silne wsparcie obronne, zapobieganie wystąpieniu grypy czy przeziębienia oraz chorób cywilizacyjnych
  • Działanie antyseptyczne i detoksykujące
  • Wspomaga i oczyszcza trawienie, żołądek i jelita, usuwa biegunki i wzdęcia
  • Oczyszcza drogi moczowe i nerki
  • Może zatrzymać biegunkę,
  • Oczyszcza wątrobę, pomaga jej szybciej się zregenerować i usuwa z organizmu niebezpieczne substancje
  • Likwiduje stany zapalne jamy ustnej i górnych dróg oddechowych, kaszel, rozpuszcza śluz
  • Zewnętrznie leczy i dezynfekuje rany, wspomaga lepsze gojenie, usuwa uczucie swędzenia i obrzęku, leczy i łagodzi oparzenia
  • Przyczynia się do ochrony przed szkodliwym działaniem innych substancji
  • Można go również stosować do płukania jamy ustnej i krtani przy infekcjach bakteryjnych i wirusowych
  • Zawarty w roślinie śluz łagodzi także podrażnienia błony śluzowej układu pokarmowego wywołane szkodliwymi substancjami lub lekami.

 

Zastosowanie mleczu

Z mleczu można przygotować napary lecznicze do picia w przypadku problemów zdrowotnych, napar jako wywar do użytku zewnętrznego, a także kwiaty mleczu można wykorzystać w sałatce warzywnej lub jako dekorację gotowych potraw.

Przepis na herbatę z mleczu- do użytku wewnętrznego

Potrzebujesz:

  • 1 łyżeczka suszonego mleczu,
  • 250 ml wody,
  • sitko do herbaty.

Herbatę przelać do sitka, zalać wrzątkiem, parzyć przez 12-14 minut, a następnie wypić ciepłą herbatę. W ostrych przypadkach pić tę herbatę 1-3 razy dziennie.

Zewnętrzne zastosowanie mleczu

 

To użycie jest bardzo proste. Pokrój porwaną roślinę mleczu (liście) i nałóż sok z mleczu na ranę lub miejsce dotknięte chorobą skóry. Sok z liści to tak naprawdę leczniczy śluz, który dezynfekuje ranę i przyspiesza jej gojenie.

 

Przepis na wywar z mleczu – zastosowanie zewnętrzne

Potrzebujesz:

  • 2 łyżki mleczu,
  • 3 szklanki wody,
  • sitko do herbaty.

Suszony mlecz wsypujemy do sitka do herbaty i zalewamy wrzącą wodą. Pozostawić do zaparzenia na 15-20 minut. Następnie wyjmij herbatę lub odcedź ją, jeśli nie masz sitka i nałóż ciepłą herbatę na czystą szmatkę lub wacik na czystą ranę.

Takie kompresy można również wykonywać trzy razy dziennie. Powodzenia!

error: Content is protected !!