Ten przepyszny deser przygotujesz w bardzo krótkim czasie. Płatki owsiane + jabłka = idealne ciasto chłodniejsze wieczory. Przepis krok po kroku.

Ciasto owsiane z jabłkami

Przed nami coraz chłodniejsze wieczory, jak to bywa w drugiej połowie października, a co za tym idzie większa ochota na słodkie.  Żebyś nie miała wyrzutów sumienia spowodowanych wieczornym podjadaniem słodyczy chciałabym Ci zaproponować przepis na ciasto owsiane. Jest naprawdę niskokaloryczne a jednocześnie bardzo pyszne.

Potrzebujesz:

  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g płatków owsianych
  • 120 g masła
  • 160g cukru
  • 3 jajka
  • 4 jabłka
  • 1 cytrynę
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • 1 szczyptę soli

Wykonanie:

Przy użyciu miksera połącz miękkie masło z cukrem. Ubijaj przez około 5 minut do uzyskania w miarę jednolitej i puszystej konsystencji. Pojedynczo dodawaj jajka nie przerywając ubijania.

Przesiej mąkę do osobnej miski. Do przesianej mąki dodaj płatki owsiane, cynamon oraz proszek do pieczenia. Suche składniki przesyp do miski, w której było ucierane masło z jajkami. Połącz przy użyciu silikonowej szpatułki. Otrzymane ciasto powinno być miękkie.

Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Do jabłek wciśnij trochę soku z cytryny. Dodaj do ciasta, Na tarce zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj do ciasta.  Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Przygotuj blachę o średnicy 26 cm, posmaruj ją masłem. Wyłóż na nią ciasto, wyrównaj. Piecz przez 45-50 minut. Wykałaczką sprawdź wilgotność ciasta.  Smacznego!

error: Content is protected !!