Przed nami coraz chłodniejsze wieczory, jak to bywa w drugiej połowie października, a co za tym idzie większa ochota na słodkie. Żebyś nie miała wyrzutów sumienia spowodowanych wieczornym podjadaniem słodyczy chciałabym Ci zaproponować przepis na ciasto owsiane. Jest naprawdę niskokaloryczne a jednocześnie bardzo pyszne.
Przy użyciu miksera połącz miękkie masło z cukrem. Ubijaj przez około 5 minut do uzyskania w miarę jednolitej i puszystej konsystencji. Pojedynczo dodawaj jajka nie przerywając ubijania.
Przesiej mąkę do osobnej miski. Do przesianej mąki dodaj płatki owsiane, cynamon oraz proszek do pieczenia. Suche składniki przesyp do miski, w której było ucierane masło z jajkami. Połącz przy użyciu silikonowej szpatułki. Otrzymane ciasto powinno być miękkie.
Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Do jabłek wciśnij trochę soku z cytryny. Dodaj do ciasta, Na tarce zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj do ciasta. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.