Patogeny nowotworów: najbardziej niebezpieczne produkty, których należy unikać

Choroby nowotworowe są najczęstszą przyczyną zgonów ludzi na całym świecie. Od lat lekarze oraz badacze starają się znaleźć złoty środek, który pozwoli na wyleczenie choroby oraz uśmierzenie bólu pacjentów.

Niestety, ale statystyki są nieubłagane i co roku na nowotwory różnego rodzaju zapada coraz większa liczba osób. Przyczyn chorób nowotworowych jest bardzo wiele – mogą być one dziedziczone, ale mogą także powstawać na skutek czynników hormonalnych, biologicznych, chemicznych czy też fizycznych.

Bardzo duży wpływ na rozwinięcie się u nas choroby nowotworowej ma to, co spożywamy.

Jak mówi znane powiedzenie – ’jesteś tym co jesz’. Wieloletnie badania pozwoliły na sprecyzowanie, jakie produkty spożywcze zawierają szczególnie dużo czynników rakotwórczych i których spożywanie powinniśmy ograniczyć lub całkowicie wykluczyć. Poniżej przedstawiamy listę składników, które są niekorzystne dla naszego zdrowia.

Alkohol 

To, że alkohol jest szkodliwy dla naszego zdrowia, wiemy chyba wszyscy. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z faktu, iż zaraz po paleniu jest on najczęstszą przyczyną powstawania nowotworów.

Zawarty w alkoholu etanol przekształcany jest w kwasy, które niszczą i uszkadzają zdrowe komórki oraz powodują, że stają się one bardziej podatne na wpływ patogenów nowotworowych.

Sól

Sól jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, jednak jej nadmiar może powodować odkładanie się w naszym ciele nadmiaru chloru, który ma bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.

Każdy spożywający słone potrawy w nadmiarze naraża się na zwiększone ryzyko zachorowania na raka żołądka – szczególnie narażeni na niego są mężczyźni, którzy częściej spożywają słone i tłuste potrawy.

Kiełbasa

Polska kuchnia jest bogata w najróżniejsze rodzaje kiełbas, jednak wszyscy powinniśmy uważać na ich nadmierne spożywanie – dlaczego? Kiełbasy, które często jemy wędzone, zawierają rakotwórczy azotyn sodu, dlatego ważne jest ograniczenie spożywania tego rodzaju pożywienia.

Azotyn sodu jest bardzo popularnym w przemyśle spożywczym konserwantem, lecz jak potwierdzają przeprowadzone badania, może on powodować m.in. raka jelita.

Napoje gazowane z dodatkiem cukru

Kto z nas w letni, upalny dzień nie marzy o szklance schłodzonego napoju gazowanego? Mimo, iż przynosi nam chwilową ulgę, a słodki smak smakuje dużej większości ludzi, już dwie wypite szklanki napoju tygodniowo mogą mieć tragiczne skutki dla naszego zdrowia, takie jak wzrost prawdopodobieństwa aż o 50% na zachorowanie na raka trzustki.

Warto pamiętać, że jest to jeden z typów nowotworów z największą śmiertelnością, dlatego warto ograniczyć słodkie napoje gazowane w naszej diecie.

Fast food

Szybko przygotowane posiłki, mimo iż zaspokajają uczucie głodu, nie zawsze są korzystne dla naszego zdrowia. Składniki podczas obróbki tracą swoje właściwości odżywcze i tak naprawdę tylko 'zapychają’ nasz żołądek. Jedzenie tego typu pożywienia może powodować choroby takie jak otyłość, cukrzyca, rak piersi oraz problemy trawienne.

error: Content is protected !!