Mięso pokroić w plastry o grubości 1 cm. Połóż plastry na twardej macie. Przykryj folią i opukaj tłuczkiem z obu stron.
Mięso posypujemy z obu stron solą i czarnym pieprzem – rozcieramy rękoma. Umyte i obrane ziemniaki pokroić w plasterki.
Ziemniaki włożyć do głębokiej miski, dodać sól, czosnek, czarny pieprz i oliwę. Dobrze wymieszaj. Cebulę pokroić w pierścienie.
Przygotuj szaszłyki i wszystkie składniki na szaszłyki na twardej macie. Następnie nakłuwamy na przemian ziemniaki, mięso, paprykę, cebulę, boczek i ponownie ziemniaki. W ten sposób powtarzamy nakładanie warstw.
Przygotowane szaszłyki ułożyć na blasze do pieczenia. Natrzeć olejem.
Nalewamy piwo. W przepisie jest napisane 2 łyżki, ale można dodać więcej.