Przez całe życie źle korzystałam z dolnej szuflady piekarnika: musisz wiedzieć, do czego ona naprawdę służy.

Większość z nas ma go w kuchni, a jednak niewielu myśli o jego praktycznym zastosowaniu.

Szuflada pod piekarnikiem często staje się miejscem przechowywania blach do pieczenia, a jednocześnie służy do czegoś innego. Jego głównym zadaniem jest maksymalne wykorzystanie potencjału piekarnika.

Korzystanie z szuflady pod piekarnikiem

Szuflada pod piekarnikiem pełni w każdym domu inną funkcję.

Ktoś traktuje ją jako schowek na blachy do pieczenia i blachy do pieczenia, ktoś inny w ogóle jej nie używa , a ktoś uważa ją za zwyczajną szufladę kuchenną. Tymczasem jego zastosowanie jest zupełnie inne i na pewno nie jest to takie samo gniazdo jak każde inne. Jego główną funkcją jest ułatwianie nam życia.

Nie bez powodu zamontowano go w tym pozornie niepraktycznym miejscu. Przecież nie chowamy potrzebnych nam przedmiotów do dolnej szuflady, bo niewiele osób ma ochotę schylać się do niej kilka razy dziennie.

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?

Czy też automatycznie myślisz, że jest to miejsce do przechowywania blach, rusztów i innych akcesoriów do Twojego piekarnika? Pierwotny zamysł był właściwie zupełnie inny. Szuflada pod piekarnikiem właściwie była przeznaczona do podgrzewania w niej jedzenia.

Jeżeli nie chcesz wielokrotnie odgrzewać potrawy, ukryj ją w szufladzie pod piekarnikiem. Jeśli korzystasz z piekarnika, będzie on wydzielał ciepło przez pewien czas nawet po jego wyłączeniu, dzięki czemu żywność dłużej pozostanie ciepła.

Dlaczego to działa?

Dzięki ciepłu resztkowemu z piekarnika żywność nie wysycha i utrzymuje żądaną temperaturę. Ale to nie wszystko.

Wysuszenie

Niektóre piekarniki posiadają szuflady z otworami wentylacyjnymi, które umożliwiają cyrkulację powietrza. Dzięki temu szuflada ta idealnie nadaje się do suszenia owoców, ziół i warzyw w niskiej temperaturze.

Usuwanie wilgoci

Wilgoć z upieczonego chleba można odprowadzić poprzez otwory w dolnej szufladzie, zapewniając chrupiącą skórkę. To czysta oszczędność czasu i pieniędzy.

Czego nie przechowywać w szufladzie pod piekarnikiem?

To jeszcze nie wszystko. Czy wiesz, że naczynia, w których chcesz podawać jedzenie, możesz przechowywać w szufladzie pod piekarnikiem? Ciepły talerz gwarantuje, że żywność dłużej utrzyma swoją temperaturę.

W szufladzie pod piekarnikiem kategorycznie zabrania się przechowywania produktów, które nie powinny być narażone na działanie wysokiej temperatury. Nie zalecamy przechowywania toreb plastikowych, wyrobów drewnianych i innych produktów uszkodzonych pod wpływem ciepła. Nigdy też nie wkładaj do niego przedmiotów, które łatwo mogą się zapalić.

Dolną szufladę można również wykorzystać do rozmrażania żywności. Aby utrzymać blachy do pieczenia i blachy do pieczenia w dobrym stanie, należy je regularnie myć gorącą wodą z mydłem. W dolnej szufladzie możesz przechowywać także ręczniki kuchenne i rękawiczki. Teraz wiesz, jak korzystać z tej szuflady.

Powodzenia!

error: Content is protected !!