Szybkie domowe pierniczki – Chwilka roboty, a jakie to pyszne.

Szybkie domowe pierniki – procedura przygotowania

Piernik to często zaniedbywany deser, którego wiele osób nie piecze. Wielka szkoda, bo to prawdziwy rarytas, a jednocześnie bardzo prosty w przygotowaniu. Zwłaszcza jeśli wypróbujesz nasz przepis, który tylko potwierdza te słowa.

Składniki

  • mąka – 1 kg
  • kefir – 350 ml
  • cukier – 1 szklanka
  • żółtka jaj – 2 szt
  • białka jaj – 1 szt
  • miód – 1 łyżka
  • olej roślinny – 3 łyżki
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika – 1 łyżka

Polewa

  • białka jaj – 1 szt
  • cukier – 3 łyżki

Proces przygotowania jest bardzo prosty.

Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta piernikowego. Podstawą jest rozpoczęcie ubijania w mikserze białek i żółtek wraz z cukrem i miodem. Gdy mieszanina jest już gotowa, dodaje się kefir, następnie olej i wszystko ponownie lekko miesza. Następnie ponownie dodaje się inne niezbędne składniki, aby pomóc uzyskać ciasto o pożądanej, jędrniejszej konsystencji.

Następnie ciasto należy rozwałkować na wysokość około jednego centymetra. Za pomocą szklanki lub innego narzędzia wytnij z niego okrągłe kawałki. Pozostałą część ciasta można ponownie zagnieść, a następnie ponownie rozwałkować i pokroić w pożądane kształty.

Pojedyncze pierniki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Powinny być od siebie na tyle oddalone, aby kawałki się nie stykały. Następnie można wstawić blaszkę z piernikami do piekarnika, gdzie będziemy je piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.

W czasie gdy piernik się piecze, można przygotować polewę. Przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy ubić białka z cukrem. Należy jednak zwrócić uwagę na konsystencję, która powinna mieć charakter bardziej płynny. To nie powinien być solidny śnieg.

Po 25 minutach można wyjąć piernik z piekarnika i od razu przystąpić do nakładania glazury, gdy jest jeszcze ciepły. To nie wszystko, bo na koniec wkładamy je ponownie do piekarnika na około 10 minut. Tylko wtedy będą wreszcie gotowe.

Wyjmij je i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Można wtedy skosztować i cieszyć się nie tylko ich doskonałym smakiem, ale także miękkością.

error: Content is protected !!