Oto przepis na placek ziemniaczany z warzywami, który zachwyci niejednego.

Placek ziemniaczany to smak dzieciństwa, niestety smażenie na oleju nie jest wskazane dla osób dbających o linię.

Włoski placek będzie świetnym zamiennikiem, a dodatkowe składniki sprawią, że będzie on jeszcze pyszniejszy. Jest prosty w przygotowaniu i można go przyrządzić ze składników, które na pewno posiadasz w domu.

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
  • 3 papryki
  • 1 pomidor
  • 4 średnie jajka
  • 1 cebula
  • 200g mąki pszennej
  • 200ml mleka
  • 100g żółtego sera
  • 60ml oleju słonecznikowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Posiekana pietruszka
  • Tarta mozzarella do posypania
  • Przyprawy do smaku

Wykonanie:

Wszystkie warzywa umyj i osusz. Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce, wyciśnij z nich sok. Cebulę obierz z łupinek i pokrój w drobną kostkę. Pomidory sparz wrzącą wodą i ściągnij skórkę, pokrój w kosteczkę. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w kosteczkę.

Do miski wbij jajka, możesz je delikatnie roztrzepać, dodaj mleko oraz olej i dopraw do smaku. Do jajek wsyp pokrojone warzywa i potarte ziemniaki. Wszystko wymieszaj.

Ser zetrzyj na tarce i dodaj do mieszanki, następnie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do miski. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.

Wlej na nią masę ziemniaczano-warzywną. Posyp całość tartą mozzarellą i wsadź do piekarnika. Piecz około 40min w temperaturze 180 stopni.

error: Content is protected !!