Umyj i obierz ziemniaki. Za pomocą mandoliny pokrój ziemniaki na bardzo cienkie plasterki. Przełóż plasterki do dużej salaterki. Dodaj do salaterki 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj 1/2 łyżeczki sproszkowanej cebuli i szczyptę rozmarynu. Dodaj 50 g drobno startego parmezanu.
Wszystko dobrze wymieszaj, aby każdy plasterek ziemniaka był równomiernie pokryty przyprawami i oliwą. Przygotuj małe stosy z cienkich plastrów ziemniaków. Możesz ułożyć od 8 do 10 plasterków w jeden stos. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ułóż stosy ziemniaków na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut, aż ziemniaki będą chrupiące na zewnątrz, ale miękkie w środku. Te chrupiące ziemniaczane placki są idealne jako przekąska, dodatek do obiadu, na weekendowy brunch lub aperitif z przyjaciółmi i rodziną. Mają niesamowity smak rozmarynu i cebuli, który z pewnością zachwyci każdego.