Racuszki z jabłkami bez cukru – Każda gospodyni musi znać ten przepis.

Racuszki jabłkowe bez cukru – procedura przygotowania

Smażone placki to wspaniały stary przysmak, jeśli do ciasta dodamy więcej jabłek, nie tylko nadadzą mu niespotykanej świeżości, ale też nie trzeba go dodatkowo dosładzać.

Składniki

  • starte jabłka – 1 szklanka
  • mąka zwykła – 1 szklanka
  • mleko – 1 szklanka
  • jajko – 1 szt
  • proszek do pieczenia – 1 opakowanie
  • cynamon – 1 łyżeczka lub do smaku
  • olej roślinny – do smażenia
  • dżem lub marmolada – do dekoracji
  • bita śmietana lub kwaśna śmietana – do dekoracji

Przygotowanie

Obierz jabłka i drobno je zetrzyj. Włóż je do miski, oprósz mąką, dodaj proszek do pieczenia, cynamon, jajka i szklankę letniego mleka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju roślinnego. Za pomocą łyżki lub chochli na rozgrzaną patelnię nakładać małymi porcjami ciasta, z którego formować mniejsze kotleciki, które smażyć z obu stron na złoty kolor.

Gotowe placki pozostaw do ostygnięcia i podawaj udekorowane marmoladą lub dżemem i kleksem bitej śmietany lub kwaśnej śmietany, lub z dowolnymi dodatkami z plackami. Ale same też świetnie smakują.

error: Content is protected !!