Wszyscy wiemy, że cebula ma działanie antybakteryjne. Ponadto jej sok w połączeniu z miodem pomaga w stanach zapalnych oskrzeli i płuc oraz łagodzi kaszel. Na przykład skórki cebuli pomagają w bólu ucha i mogą nawet obniżyć temperaturę ciała.
Mało kto jednak wie, że cebula przydaje się nie tylko jako świeża, ale także upieczona. Jednocześnie cebula nie traci swoich niesamowitych właściwości, nawet po ugotowaniu.
Pieczona cebula
Pieczona cebula pomoże Ci poradzić sobie z wrzodami i źle gojącymi się ranami! Cebulę należy upiec w skórce i umieścić w bolącym miejscu. Pieczona cebula pomoże również w leczeniu różnych bólów. Wystarczy nałożyć ciepły okład z cebuli na problematyczne miejsce na 20 minut.
Dzięki pieczonej cebuli możesz nawet wyleczyć hemoroidy! Skórki cebuli mają działanie dezynfekujące i przyczyniają się do regeneracji tkanek skóry. Cebula prażona jest często polecana jako dodatek dla pacjentów, którzy mają problemy z krzepnięciem krwi. Lekarze zalecają również spożywanie cebuli po zawale serca lub udarze.
Cebula pieczona pomoże również pacjentom cierpiącym na cukrzycę, którym zaleca się spożywanie jej na pusty żołądek. Efekt widoczny jest już po tygodniu, wszystko dzięki składowi tego warzywa: siarki i żelaza, które pomagają normalizować poziom glukozy we krwi oraz utrzymać prawidłową pracę trzustki i wątroby.
Spożywanie prażonej cebuli poprawia stan pacjentów z nadciśnieniem i miażdżycą. Cebula pomaga oczyścić naczynia krwionośne, co eliminuje nadciśnienie. Zaletą pieczenia cebuli jest to, że podczas pieczenia znikają olejki eteryczne, które powodują charakterystyczny zapach cebuli. Do pieczenia wybieraj cebule średniej wielkości – zawierają największą ilość pierwiastków śladowych.
Pieczony czosnek
Czosnek – silny naturalny antybiotyk. Mało kto wie, że czosnek nadal działa w organizmie 24 godziny po spożyciu. Eliminuje bakterie i pomaga organizmowi pozbyć się toksyn. Przyczynia się do lepszego funkcjonowania narządów wewnętrznych, a nawet pomaga w leczeniu niektórych schorzeń.
Jak jeść czosnek
Czosnek dobrze jest spożywać na wszystkie możliwe sposoby. Dziś pokażemy pozytywne właściwości czosnku pieczonego w skórze. Tak przygotowany czosnek ma ostry aromat i smak, ale zachowuje swoje właściwości lecznicze.
Jeśli przyzwyczaisz się do przygotowywania czosnku w ten sposób co 2-3 dni, będziesz mile zaskoczony, jak wpłynie to na Twoje zdrowie! Czosnek znacznie obniży poziom cholesterolu we krwi, oczyści tętnice i pomoże pozbyć się problemów z ciśnieniem krwi.
Wykazano, że czosnek traktowany w ten sposób pomaga również w problemach żołądkowych i nadwadze, ale jest również przydatny w cukrzycy. Czosnek pieczony w skórze ma wysoką wartość odżywczą, rozwiązuje problem ciągłego zmęczenia i osłabienia układu odpornościowego. Tak przygotowany posiłek pomaga również w dietach odchudzających. Aby przyspieszyć metabolizm wystarczy co dwa dni jeść 6 ząbków czosnku.
Zdrowotne działanie pieczonego czosnku:
Organizm jest w stanie go znacznie szybciej strawić i w ciągu 1 godziny po spożyciu organizm przyswaja składniki odżywcze. Obróbka cieplna bardzo przyjemnie ssie, bez ostrego posmaku pieczenia w żołądku – mimo to zachowuje swoją siłę i żywotność.
- Niszczy wolne rodniki i uszkodzone komórki.
- Zapobiega grypie i stanom zapalnym.
- Działa antybakteryjnie – niszczy zarazki chorób i bakterie.
- Wspomaga przemianę materii oraz eliminuje nadmiar płynów i tłuszczu z organizmu.
- Oczyszcza organizm od wewnątrz.
- Wzmacnia odporność.
- Zwiększa gęstość i siłę kości .
- Obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
- Zwiększa żywotność komórek.
- Zapobiega zmęczeniu i wyczerpaniu.
- Wzmacnia zdrowie serca i naczyń krwionośnych.
- Zapobiega wchłanianiu metali ciężkich w organizmie
- Poprawia sprawność fizyczną
Jak to przygotować?
Procedura jest dość prosta. Potrzebujesz tylko kilku całych średniej wielkości główek czosnku, oliwy z oliwek i folii. Odetnij czubek każdej głowy tak, aby poszczególne ząbki były widoczne z góry. Następnie nacieramy każdą z nich oliwą i zawijamy w folię.
Przygotowane główki czosnku układamy obok siebie na blasze do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze ok. 220°C. Pozostaw je w piekarniku na co najmniej 50 do 60 minut. Możesz zostawić czosnek rozpakowany na ostatnie 10 minut. Po zakończeniu powinny mieć złotobrązowy kolor i prawie płynną konsystencję.
Pieczony czosnek jest również bardzo odpowiedni dla osób, które nie przepadają za ostrym smakiem tego warzywa. W stanie surowym czosnek może być dla niektórych twardy nawet w żołądku. Jeśli jednak ją upieczesz, wykorzystasz jej niesamowite właściwości i nadal będziesz się nią cieszyć.