Kiedy myślimy o soku, rzadko kojarzy nam się on z cebulą. Samo to warzywo u większości zapewne wywołuje niezbyt przyjemne skojarzenia, takie jak: płacz, czy nieświeży oddech. Niestety takie są skutki uboczne stosowania tego warzywa.
Pomimo tego jest ono źródłem zdrowia. Dostarcza organizmowi człowieka allicyny, czyli związku chemicznego, który działa antywirusowo, antybakteryjnie oraz antygrzybicznie. Poza tym sok z cebuli dostarcza organizmowi: witamin A, B, C i E oraz aksyontydantów i flawonoidów.
Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze są związkami chemicznymi, których zadaniem jest neutralizacja wolnych rodników tlenowych. Zapobiegają ich szkodliwemu działaniu na organizm.
Flawonoidy to związki bioaktywne występujące w roślinach. Mają one właściwości między innymi antyutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe. Picie soku z cebuli pobudza metabolizm, wpływa pozytywnie na krążenie krwi i zmniejsza ryzyko chorób z nim związanych.