Odetnij równo górną część butelki na jednej trzeciej długości całego pojemnika.
Wlej szklankę wody nie cieplejszej niż 30 stopni do butelki. Dodaj cukier, dobrze wymieszaj. Następnie dodaj drożdże i ponownie zamieszaj.
Umieść wycięty wcześniej stożek butelki szyją do wewnątrz. Jeśli części nie przylegają do siebie idealnie, przymocuj je taśmą lub klejem.
Teraz butelkę owiń szmatką lub gazetą i przymocuj wokół krawędzi.
Możesz zrobić więcej pułapek i porozstawiać je w ciemnych zakamarkach pomieszczenia. Komary przyciągnie zapach fermentacji i brak światła w środku. Próbując się wydostać z powodu wąskiej dziurki i lepkich ścian prędzej czy później wpadną do wody, gdzie giną.
Tego typu pułapka może również zwabić też inne owady – muszki owocówki, osy, szerszenie czy muchy. W tym celu do butelki musisz wlać szklankę ciepłej wody, położyć kawałki owoców, łyżeczkę miodu lub dżemu na małej „łódeczce” wykonanej z folii, aby przynęta nie utonęła. Pułapka działa nawet do 2 tygodni!